Przejdź do treści
Reklama
Top menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Prenumerata
User menu
Zaloguj
Kup Tygodnik
☰
Użytkownik
Zaloguj
Szukaj
Menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Prenumerata
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Więcej
O nas
Redakcja
Wydawca
Nagrody i wyróżnienia
Reklama w Tygodniku
Regulamin serwisu
Polityka prywatności
Nota wydawnicza
Nota prawna
Kontakt
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Kup Tygodnik
Smaki
Czego AI jeść nie zabroni: comfort food na moralnego kaca
Paweł Bravo
Gemini bez szemrania podała mi przepis. Być może jej modele są wyszkolone do wyłapywania tylko krzywdy i bólu kręgowców?
Indeks klopsa, czyli jak smakuje parytet
Paweł Bravo
Kto nigdy nie wchodzi do Maka, np. w podróży, niech zamilknie i nie drażni nas swoją głodną świętością.
W kuchni wszystko już było. Z wyjątkiem sosu, który właśnie wymyśliłem
Paweł Bravo
Jedyna kulinarna nowość o mocno wywrotowym posmaku, jakiej bym przyklasnął, to lokale całkowicie ignorujące media społecznościowe.
Skala udziału Amerykanów w rozpropagowaniu carbonary powoli dociera do świadomości Włochów
Paweł Bravo
Dramatyczna historia ze śmiertelnym zatruciem galaretą sprzedawaną z paki samochodu na targu w Nowej Dębie wdepcze jeszcze mocniej w błoto i tak już kiepską…
Zrekonstruowany zwój z Herkulanum rozstrzyga wielki dylemat smakoszy. Uczcijmy to soczewicą
Paweł Bravo
Epikurejczykom dorobiono paskudną – dziś powiedzielibyśmy „instagramową” – gębę sybarytów.
Głodówka słowna
Paweł Bravo
Krótka głodówka to sposób, by przypomnieć sobie, jak łatwo można mieć w pewnym stopniu kontrolę nad fetyszyzowanym – jako obiekt kultu i potępienia zarazem –…
Paweł Bravo: jedzenie i wino (9)
Paweł Bravo
Dziewiąta edycja autorskiego newslettera premium Pawła Bravo o nowym chińskim roku księżycowym.
Wokół tego, skąd pochodzi wasze jedzenie, będą się kręcić polityczne kampanie tego roku
Paweł Bravo
W dzisiejszym świecie traktor służy nie tylko w polu, ale też do politycznej orki i rozrzucania wizerunkowego obornika.
Tabaka, czyli dlaczego warto oglądać „The Bear”
Paweł Bravo
Bez gwiazdorskiej obsady, skupiony na niedolach gastronomii i często w niej spotykanych socjopatów, nie wydawał się kandydatem na hit. Teraz zgarnia Złote…
Paweł Bravo: jedzenie i wino (8)
Paweł Bravo
Ósma edycja autorskiego newslettera premium Pawła Bravo o suchym (względnie zawilgłym) styczniu i smutku bez wina.
Durne, ale żre. Zupka dla jutuberów i co z niej można zrobić
Paweł Bravo
Ostre zupki w koreańskich paczkach weszły na stałe do diety Zachodu. Tak już sytego i znudzonego, że kapsaicynę trzeba mu podawać łyżką.
Prawo właściwego momentu. Nie tylko na ziemniaki
Paweł Bravo
Nie ma chyba w naszej codzienności łatwiejszych do znalezienia przejawów obsesji kontroli i grania na lęku, że nie jesteśmy w stanie zapanować nad życiem.
Paweł Bravo: jedzenie i wino (7)
Paweł Bravo
Siódma edycja autorskiego newslettera premium Pawła Bravo, tylko dla Patronek i Patronów Fundacji Tygodnika. Tym razem polecamy wina „pomarańczowe” oraz grykę.
Brzoskwiniowy puszek: to ma być rok hedonizmu
Paweł Bravo
Według prognoz kulinarnych czas na nieprzepraszające za nic odreagowanie przykrych bodźców – wojennych, politycznych, klimatycznych.
W czystość miodu warto wierzyć. Ale czy znacie „pocałunki damy”?
Paweł Bravo
Unia wreszcie narzuci obowiązek podawania krajów pochodzenia miodu w mieszankach. Okaże się wtedy, że tani, zbyt tani, w dużej mierze pochodzi z Chin.
Paweł Bravo: jedzenie i wino (6)
Paweł Bravo
Szósta edycja autorskiego newslettera premium Pawła Bravo, tylko dla Patronek i Patronów Fundacji Tygodnika. W środku m. in. o tym, w które prosecco warto…
Bitwa o mięsny sens. Z brukselką w tle
Paweł Bravo
Ministerka rolnictwa w rządzie dwutygodniowym przejdzie do historii jako ta, która ustawiła Polskę w pierwszym szeregu walki z nazewnictwem roślinnych…
Kaczka, Kissinger i haluszki. Ameryka patrzy na wschód
Paweł Bravo
Kaczkę po pekińsku przygotowuje się w okrutny dla ptaka sposób, a i tak nie przeszkadza nam to, by ją doceniać. Kto spróbował, wie, że genialna.
Energia zza morza. I przepis na niewyszukany placek, zwany u mnie w domu „słoneczkiem”
Paweł Bravo
W czas kulminacji mroku i zestresowanej wsobności, w jaką popadamy w obliczu świąt, zacznijmy się chociaż widzieć.
Paweł Bravo: jedzenie i wino (5)
Paweł Bravo
Autorski newsletter premium Pawła Bravo.
Paweł Bravo: ciężko nam o zieleń
Paweł Bravo
Są za to odcienie szarości i brązu nakrapiane jeszcze na żółto ostatnimi ocalałymi na gałęziach liśćmi. Również końcówka tego listopada mało sprzyja zieleni:…
Czwartkowy szum. O beaujolais na serio
Paweł Bravo
Spełnię rytuał, przystępując do rzeszy wesołych bożolersów z całą świadomością, że to wino jest prawie zawsze nijakie, niech mi wątroba wybaczy.
Paweł Bravo: jedzenie i wino (4)
Paweł Bravo
Autorski newsletter premium Pawła Bravo.
Morski kurczak. Czy wiecie, jak wygląda akwakultura?
Paweł Bravo
O tym, jak wygląda przemysłowa hodowla kurczaków, sporo się opowiada. Kwestia łososia jest mniej znana.
Paweł Bravo: jedzenie i wino (3)
Paweł Bravo
Autorski newsletter premium Pawła Bravo.
Światowy Dzień Makaronu? Ja robię risotto
Paweł Bravo
Kremowo potraktowany ryż tworzy lepszą od klusek ramę dla wielu smaków, pogłębia je i winduje parametry rozkoszy.
Tożsamość cambozoli: co naprawdę mówią produkty sugerujące włoskie pochodzenie
Paweł Bravo
To wcale nie trudne, szukać przepisów-pomostów. Smaki ewoluują i Włosi np. coraz częściej używają buraka.
Paweł Bravo: jedzenie i wino (2)
Paweł Bravo
Autorski newsletter premium Pawła Bravo.
Robisz makaron? Spróbuj koniecznie tego sosu
Paweł Bravo
Mało co jest tak bezdyskusyjne w pełnej sprzeczności wiązce tradycji i stylów, zwanych dla uproszczenia kuchnią włoską, jak to, że makaron to pan i władca…
Francuzi są słabi w gotowaniu. Ale powymyślali genialne sosy
Paweł Bravo
Pytanie do potencjalnych ignoblistów: dlaczego z drewnianej łyżki wszystko słabiej smakuje, a zwłaszcza sól? Sam nieraz wpadam w pułapkę, gdy mieszam beszamel…
Paweł Bravo: jedzenie i wino (1)
Paweł Bravo
Pierwszy autorski newsletter premium Pawła Bravo.
Zwodnicza słodycz i przepis na pesto z Trapani
Paweł Bravo
Słodkie wynalazki należałoby reglamentować tak samo jak tytoń, a nawet jeszcze ostrzej, bo papierosy nigdy jednak nie głosiły, że są „fit” i zawierają błonnik.
Dziś trzeba być panem, by jeść jak chłop
Paweł Bravo
Nawet w sezonie, gdy warzywa są tanie, zrobione porządnie ratatouille wychodzi per saldo znacznie drożej i jest mniej dostępne od gotowej mrożonej zapiekanki.
Neapolitańskie ciasto migliaccio
Paweł Bravo
Na hasło „proso” zaraz otwierają się archiwa każdej kuchni europejskiej. Przeważnie są tam rzeczy nijakie i w sumie smutne. Na tym tle wyróżnia się…
Elity pożerają semaglutyd. My odchudźmy risotto
Paweł Bravo
Oto dzisiejsi odpowiednicy eleganckich atletów, wojowników i myśliwych z greckich waz czerwonofigurowych. Oni też w sporcie szukali drogi wzwyż, bo ich ciała…
Pszczół przybywa. Ale czy to dobrze?
Paweł Bravo
W kwestii miodu nie musimy mieć kompleksów wobec Południa. Za to południowcy miewają zaskakujące pomysły. Spaghetti z miodem? Proszę bardzo.
Kampania słoikowa pokrywa się z tą wyborczą. Tylko zajęci robotą przetrwamy
Paweł Bravo
Jeśli nie macie w pobliżu winnicy, gdzie przyda się teraz każda para rąk, można się zająć w domu kiszeniem i przetworami.
Dobro w sprzeczności. Przepis na „gołe” kluski
Paweł Bravo
Rolnictwo tzw. ekologiczne, jest, dobre dla bioróżnorodności, ale w skali makro zużywa więcej lądu, zostawia ślady „organicznych” środków ochrony i miewa ślad…
Petitki i mirabelki: pokoleniowe doznania
Paweł Bravo
Nie znam nikogo, kto by się na dźwięk słowa mirabelka nie uśmiechnął, jest w nim bezwstydne patrzenie na odsłonięte w upale kolana i landrynkowe marzenia.
Pomidory to nie chleb, nie „pierwsza potrzeba”. A jednak...
Paweł Bravo
Na ile jesteśmy w stanie zejść z jakości, gdy idziemy na targ z tą samą stówą co rok temu, a ceny o jedna trzecią wyższe?
Pijcie, co wam się zachce. Ale czy z aspartamem?
Paweł Bravo
Aspartam trafił do kategorii substancji „być może” rakotwórczych. Ma to swój ciężar naukowy, ale też biznesowy. Dla producentów spożywczych obecność na tej…
Sposób Włochów na upał: bezwzględna pora obiadowa
Paweł Bravo
Obiad powinien stać pośrodku dnia jak dzwonnica na opustoszałym placu.
Kwasu, kwasu na upał nam trzeba
Paweł Bravo
Z kuchnią obecnej Ukrainy bywa tak, że czasem trudno ustalić, czy pewne potrawy (np. barszcz) są jeszcze „ich”, czy już „nasze”.
Copa-Cola, prawdziwa wieś i fanfary dla pomidorów
Paweł Bravo
Pamiętacie o moim sposobie na to, by powitać i się nacieszyć jak głupi pierwszymi prawdziwymi pomidorami z gruntu? Oto najprostszy smakowo, choć nieco…
W Pompejach odkryto fresk z pizzą. Jaką pizzą?
Paweł Bravo
Rzymianie nie znali pomidorów ani mozzarelli, a to kluczowe elementy definicyjne pizzy, przynajmniej w wersji neapolitańskiej, a tym bardziej nowojorskiej.
Niech Rosja łyka, co Prigożyn zgotował
Paweł Bravo
Pozostający w gestii Prigożyna, choć spowity siecią maskujących spółek, holding Concord był od lat 90. liderem na rynku eleganckich restauracji w Petersburgu.
Gdy politycy majstrują przy jedzeniu
Paweł Bravo
Carbonara jest przykładem rzekomego „klasyka”, który nie ma nawet stu lat. Ja wolę amatricianę.
To niesprawiedliwe, ale Rzymianom wolno więcej
Paweł Bravo
Do carbonary pancetta czy guanciale? Ten spór wykorzystano nawet w kampanii wyborczej.
Stronicowanie
Bieżąca strona
1
Page
2
Page
3
Page
4
Page
5
Page
6
Page
7
Page
8
Page
9
…
Następna strona
Następna strona ›
Ostatnia strona
Koniec »