Przejdź do treści
Reklama
Top menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
Szukaj
Szukaj
User Menu
Zaloguj
Link do sklepu
Kup Tygodnik
☰
Użytkownik
Zaloguj
Szukaj
Menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Więcej
O nas
Redakcja
Wydawca
Reklama w Tygodniku
Regulamin serwisu
Polityka prywatności
Nota wydawnicza
Nota prawna
Kontakt
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Menu sklepu
Kup Tygodnik
przepisy kulinarne
Artykuły na ten temat
Dziś trzeba być panem, by jeść jak chłop
Paweł Bravo
Nawet w sezonie, gdy warzywa są tanie, zrobione porządnie ratatouille wychodzi per saldo znacznie drożej i jest mniej dostępne od gotowej mrożonej zapiekanki.
Neapolitańskie ciasto migliaccio
Paweł Bravo
Na hasło „proso” zaraz otwierają się archiwa każdej kuchni europejskiej. Przeważnie są tam rzeczy nijakie i w sumie smutne. Na tym tle wyróżnia się…
Elity pożerają semaglutyd. My odchudźmy risotto
Paweł Bravo
Oto dzisiejsi odpowiednicy eleganckich atletów, wojowników i myśliwych z greckich waz czerwonofigurowych. Oni też w sporcie szukali drogi wzwyż, bo ich ciała…
Petitki i mirabelki: pokoleniowe doznania
Paweł Bravo
Nie znam nikogo, kto by się na dźwięk słowa mirabelka nie uśmiechnął, jest w nim bezwstydne patrzenie na odsłonięte w upale kolana i landrynkowe marzenia.
Pijcie, co wam się zachce. Ale czy z aspartamem?
Paweł Bravo
Aspartam trafił do kategorii substancji „być może” rakotwórczych. Ma to swój ciężar naukowy, ale też biznesowy. Dla producentów spożywczych obecność na tej…
Copa-Cola, prawdziwa wieś i fanfary dla pomidorów
Paweł Bravo
Pamiętacie o moim sposobie na to, by powitać i się nacieszyć jak głupi pierwszymi prawdziwymi pomidorami z gruntu? Oto najprostszy smakowo, choć nieco…
W Pompejach odkryto fresk z pizzą. Jaką pizzą?
Paweł Bravo
Rzymianie nie znali pomidorów ani mozzarelli, a to kluczowe elementy definicyjne pizzy, przynajmniej w wersji neapolitańskiej, a tym bardziej nowojorskiej.
Żywy ogień: czy kuchenka gazowa szkodzi
Paweł Bravo
Nie dajmy się zwariować, otwierajmy lufcik (także przy gotowaniu kalafiora).
Delikatny krem z pora. Poleca Paweł Bravo
Paweł Bravo
To danie w sam raz na pierwsze naprawdę ciepłe popołudnia.
Noworoczne spaghetti aglio-olio
Paweł Bravo
Pomysł na proste ożywcze danie, gdy w Nowy Rok nie mamy siły na nic ambitnego.