Przejdź do treści
Reklama
Top menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
User Menu
Zaloguj
Kup Tygodnik
☰
Użytkownik
Zaloguj
Szukaj
Menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Więcej
O nas
Redakcja
Wydawca
Nagrody i wyróżnienia
Reklama w Tygodniku
Regulamin serwisu
Polityka prywatności
Nota wydawnicza
Nota prawna
Kontakt
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Kup Tygodnik
kulinaria
Artykuły na ten temat
Pijcie, co wam się zachce. Ale czy z aspartamem?
Paweł Bravo
Aspartam trafił do kategorii substancji „być może” rakotwórczych. Ma to swój ciężar naukowy, ale też biznesowy. Dla producentów spożywczych obecność na tej…
Copa-Cola, prawdziwa wieś i fanfary dla pomidorów
Paweł Bravo
Pamiętacie o moim sposobie na to, by powitać i się nacieszyć jak głupi pierwszymi prawdziwymi pomidorami z gruntu? Oto najprostszy smakowo, choć nieco…
Pomidory to nie chleb, nie „pierwsza potrzeba”. A jednak...
Paweł Bravo
Na ile jesteśmy w stanie zejść z jakości, gdy idziemy na targ z tą samą stówą co rok temu, a ceny o jedna trzecią wyższe?
W Pompejach odkryto fresk z pizzą. Jaką pizzą?
Paweł Bravo
Rzymianie nie znali pomidorów ani mozzarelli, a to kluczowe elementy definicyjne pizzy, przynajmniej w wersji neapolitańskiej, a tym bardziej nowojorskiej.
To niesprawiedliwe, ale Rzymianom wolno więcej
Paweł Bravo
Do carbonary pancetta czy guanciale? Ten spór wykorzystano nawet w kampanii wyborczej.
„Zgodność z naturą” nie ma wiele wspólnego z dawną wsią
Paweł Bravo
A może cydr to też naginanie polskiej natury? Popijmy nim karmelizowane szparagi.
Żywy ogień: czy kuchenka gazowa szkodzi
Paweł Bravo
Nie dajmy się zwariować, otwierajmy lufcik (także przy gotowaniu kalafiora).
Smutno, gdy wyborcze inby bryzgają na jedzenie
Paweł Bravo
Oraz przepis na lekką tartę ze szparagami.
Koronacyjna tarta z paradoksami. I smalcem
Paweł Bravo
Potrawa specjalnie wybrana dla poddanych przez Pałac była równie nijaka jak sam nowy król.
O kucharzu, któremu Polska zawdzięcza masło
Paweł Bravo
Nabiał wszedł do kanonu kuchni postnej, kiedy dla króla Polski gotował zniemczony Francuz i hugenot
Co nam szykuje mleczarka na obrazie Vermeera
Paweł Bravo
Żywność ma ogromny potencjał tożsamościowy. Warto o tym pamiętać też w Polsce.
Smaki: Co to znaczy udomowić
Paweł Bravo
Jedenaście tysięcy lat temu ludzie udomowili winną latorośl. Zdanie to wygląda na jedną z tych banalnych ciekawostek działu „naukowego” dowolnego portalu…
Smaki: draka o kartki na mięso
Paweł Bravo
Szesnaście kilo mięsa rocznie – dużo to czy mało na jedną osobę?
Jak Kopciuszka zamienić w piękność, czyli przepis na brukselkę
Paweł Bravo
Trzydzieści cztery rodzaje przypraw mam w słoikach, torebkach, puzderkach i spiętych recepturką papierkach na podręcznej kuchennej półce i w przegródce w …
Paweł Bravo: Pora na wystawę
Paweł Bravo
Jedno z kluczowych dla mnie, maniaka wystaw, kryteriów decydujących, czy lubię jakieś miejsce sztuki, jest jego kafejka lub bufet
Zimowe zapasy i przepis na risotto z fenkułem
Paweł Bravo
Pierwsze tygodnie po przesileniu poświęciłem na przegląd zapasów „na zimę”. Słoje nie zmętniały, ale za to ostatnia dynia deklarowała pilną chęć odejścia,…
Paweł Bravo: Skąd wziąć poczucie bezpieczeństwa
Paweł Bravo
Zarówno czas wielkiej choroby, jak i wojny w sąsiedztwie wyostrzyły głód bezpieczeństwa i mocno przeskalowały istotność życiowych potrzeb z niższych pięter…
Siła słodyczy. Co mają wspólnego wojna i ciastka
Paweł Bravo
Krzywda dzieci uwypukla ich liczebność na oglądanych przez nas obrazach, widać je jeszcze ostrzej niż dorosłych. Żeby pomnożyć efekty tej szczątkowej pomocy,…
Barman słucha prezesa. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Kroczą przed moim kontuarem codzienne procesje ludzi. Są i kobiety, obelżywie przez prezesa potraktowane sugestią, jakoby im wystarczało dziesięć razy mniej „…
Olej lśni. Felieton kulinarny Pawła Bravo
Paweł Bravo
Zupa dla poddanych. Felieton kulinarny
Paweł Bravo
Tej zimy, której boimy się bardziej niż poprzedniej, będziemy nieraz sięgać po pożywną rozgrzewającą zupę, nawet jeśli los nam pozwoli nie korzystać ze…
Bańki i bąbelki. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Trzy, cztery dni – kluczowe podmioty różnych gałęzi przemysłu spożywczego miewają przeciętnie taki zapas dwutlenku węgla. Tyle więc czasu mają ich menedżerowie…
Słodki bilans. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Masz krowo placek. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Coraz łatwiej na targach dostać cukinie o właściwym rozmiarze – to znaczy nie dłuższe niż 15 cm. Takie maleństwa najlepiej się smaży, piecze lub gotuje na…
Godność chińskiej zupki
Paweł Bravo
Bitwa o barszcz. Felieton kulinarny Pawła Bravo
Paweł Bravo
Kijów wystarał się właśnie o wpisanie przez UNESCO barszczu ukraińskiego na listę niematerialnego dziedzictwa wymagającego szczególnej ochrony.
Przepisy na detoks Pawła Bravo
Paweł Bravo
Coraz częściej widuję na straganach mangold, czyli burak liściowy. Znakomicie syci w upalne dni w połączeniu z ziemniakiem, w postaci dania coste e patate.
„Smaki” Pawła Bravo: Chwała chemii
Paweł Bravo
Pożegnawszy truskawki, w oczekiwaniu na pierwsze jabłka i porządne śliwki, możemy w pierwszej połowie lipca skupić się na nowych warzywach, których wreszcie…
Lepszy gen pomidora. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Oto dziecinnie prosty pomysł na lody arbuzowe lub truskawkowe.
Smaki Pawła Bravo: Od podszewki
Paweł Bravo
Jeden, dwa, trzy – też wam zapewne dzwoni w uszach dochodzący z każdej gazety i porannej audycji klekot ekspertów od zapychania łamów i czasu antenowego,…
Ojcowskie napomnienie. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Drzewa jak katedry. Porównanie wcale nie nowe i na pewno słyszałem je już od ludzi, którzy, tak jak ja, lubią wsiąknąć w uroczystą ciszę lasu i odczuwać własną…
Słonina nie szkodzi. Felieton kulinarny
Paweł Bravo
Odkryłem nową ekspresję wieprzowiny i zrozumiałem, że jest jeszcze inny niż włoski czy hiszpański sposób na to, by ze świniaka uczynić rzeczy niebywale…
Smaki Pawła Bravo: Zwierzęco proste
Paweł Bravo
Siedem tysięcy czterysta czternaście razy uczeni z międzynarodowego konsorcjum badawczego podchodzili z mikrofonem do ponad czterystu świń w dziewiętnastu…
Masz gringo placek
Paweł Bravo
Czy Bidenowi smakował posiłek dowieziony z pizzerii Gusto w Głogowie Małopolskim, tego się nie dowiemy. Uważna lektura recenzji w internecie sugeruje, że…
Felieton Pawła Bravo: Rzecz w paszy
Paweł Bravo
Wojenna sytuacja jasno pokazała, że Zachód jest, owszem, przywiązany do wartości demokracji i rządów prawa, ale w równym stopniu pozostaje przywiązany do…
Paweł Bravo: Wymiary umiaru
Paweł Bravo
O dziesięć procent ma spaść już w trakcie trzech najbliższych lat spożycie alkoholu w Europie.
Poezja i nawóz
Paweł Bravo
Wszystko, co się na polu, w ogrodzie czy winnicy robi, musi się dziać w określonej fazie cyklu księżycowego, to żadne szamaństwo, tylko wiedza, którą szanuje…
Akwarianie i pedanci
Paweł Bravo
Sto dwadzieścia gramów to mediana wagi wszystkich cebul, które zeszłej soboty znalazłem w spiżarni.
Zima świstaka
Paweł Bravo
Cieszę się, że ogromna większość gości baru, w którym pracuję, ma covidowe paszporty i z satysfakcją je okazuje. To dobrze, że jest tak solidna grupa ludzi…
Na polu bitwy
Paweł Bravo
Dwadzieścia. Nawet tyle godzin może trwać zmiana w kuchni dużej restauracji.
Na wafelki
Paweł Bravo
Lepienie świata
Michał Kuźmiński
Kto by pomyślał, że pierogi na wigilijnym stole zawdzięczamy mędrcom ze Wschodu.
Wcielenie i jedzenie
Paweł Bravo
Około sześćdziesiąt złotych za kilo uszek z grzybami musi średnio wydać krakus lub warszawiak w tym sezonie bożonarodzeniowym. Tak przynajmniej wynika z moich…
„Smaki. Notes kulinarny”: gratka dla prenumeratorów pisma
Praktyczne, autorskie przepisy felietonisty kulinarnego, autora książki kucharskiej Pawła Bravo oraz pełne elegancji ilustracje Aleksandry Uklei przygotowane…
Zasada placka
Paweł Bravo
Każdy ze swojego polskiego dzieciństwa wynosi błogie wspomnienia placków ziemniaczanych z cukrem. A to przecież to samo, co latkes, choć w tradycji żydowskiej…
Okazja bez święta
Paweł Bravo
Kolacja za ścianą
Paweł Bravo
Uszanujmy biesiady
Paweł Bravo
Straszne były represje na posłach, którzy poszli na urodziny znanego dziennikarza.
Stronicowanie
Bieżąca strona
1
Page
2
Page
3
Page
4
Page
5
Następna strona
Następna strona ›
Ostatnia strona
Koniec »