Przejdź do treści
Reklama
Top menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
User Menu
Zaloguj
Kup Tygodnik
☰
Użytkownik
Zaloguj
Szukaj
Menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Więcej
O nas
Redakcja
Wydawca
Nagrody i wyróżnienia
Reklama w Tygodniku
Regulamin serwisu
Polityka prywatności
Nota wydawnicza
Nota prawna
Kontakt
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Kup Tygodnik
kuchnia
Artykuły na ten temat
Energia zza morza. I przepis na niewyszukany placek, zwany u mnie w domu „słoneczkiem”
Paweł Bravo
W czas kulminacji mroku i zestresowanej wsobności, w jaką popadamy w obliczu świąt, zacznijmy się chociaż widzieć.
Morski kurczak. Czy wiecie, jak wygląda akwakultura?
Paweł Bravo
O tym, jak wygląda przemysłowa hodowla kurczaków, sporo się opowiada. Kwestia łososia jest mniej znana.
Elity pożerają semaglutyd. My odchudźmy risotto
Paweł Bravo
Oto dzisiejsi odpowiednicy eleganckich atletów, wojowników i myśliwych z greckich waz czerwonofigurowych. Oni też w sporcie szukali drogi wzwyż, bo ich ciała…
Kampania słoikowa pokrywa się z tą wyborczą. Tylko zajęci robotą przetrwamy
Paweł Bravo
Jeśli nie macie w pobliżu winnicy, gdzie przyda się teraz każda para rąk, można się zająć w domu kiszeniem i przetworami.
Petitki i mirabelki: pokoleniowe doznania
Paweł Bravo
Nie znam nikogo, kto by się na dźwięk słowa mirabelka nie uśmiechnął, jest w nim bezwstydne patrzenie na odsłonięte w upale kolana i landrynkowe marzenia.
Wawel od kuchni
Bartek Kieżun
,
Katarzyna Kubisiowska
BARTEK KIEŻUN, antropolog kultury: Piwo pili wszyscy. Leszek Biały odmówił papieżowi udziału w krucjacie, bo na Wschodzie, gdzie miał się udać, nikt nie…
Pomidory to nie chleb, nie „pierwsza potrzeba”. A jednak...
Paweł Bravo
Na ile jesteśmy w stanie zejść z jakości, gdy idziemy na targ z tą samą stówą co rok temu, a ceny o jedna trzecią wyższe?
To niesprawiedliwe, ale Rzymianom wolno więcej
Paweł Bravo
Do carbonary pancetta czy guanciale? Ten spór wykorzystano nawet w kampanii wyborczej.
Smutno, gdy wyborcze inby bryzgają na jedzenie
Paweł Bravo
Oraz przepis na lekką tartę ze szparagami.
Muzyka strawna. Przepis na frittatę
Paweł Bravo
Jeśli po Wielkanocy zostało wam za dużo jajek, zróbcie atrakcyjny wizualnie włoski pieczony omlet.
O kucharzu, któremu Polska zawdzięcza masło
Paweł Bravo
Nabiał wszedł do kanonu kuchni postnej, kiedy dla króla Polski gotował zniemczony Francuz i hugenot
Co nam szykuje mleczarka na obrazie Vermeera
Paweł Bravo
Żywność ma ogromny potencjał tożsamościowy. Warto o tym pamiętać też w Polsce.
Smaki: Co to znaczy udomowić
Paweł Bravo
Jedenaście tysięcy lat temu ludzie udomowili winną latorośl. Zdanie to wygląda na jedną z tych banalnych ciekawostek działu „naukowego” dowolnego portalu…
Jak Kopciuszka zamienić w piękność, czyli przepis na brukselkę
Paweł Bravo
Trzydzieści cztery rodzaje przypraw mam w słoikach, torebkach, puzderkach i spiętych recepturką papierkach na podręcznej kuchennej półce i w przegródce w …
Zimowe zapasy i przepis na risotto z fenkułem
Paweł Bravo
Pierwsze tygodnie po przesileniu poświęciłem na przegląd zapasów „na zimę”. Słoje nie zmętniały, ale za to ostatnia dynia deklarowała pilną chęć odejścia,…
Olej lśni. Felieton kulinarny Pawła Bravo
Paweł Bravo
Inteligencja naturalna. Felieton kulinarny Pawła Bravo
Paweł Bravo
Żaden mózg elektronowy nie dowie się, że pomidorową jecie z ryżem, nie z kluskami. Czyżby? Spójrzcie na wasz wszechstronny arcyrobot kuchenny. Działa bez…
Zupa dla poddanych. Felieton kulinarny
Paweł Bravo
Tej zimy, której boimy się bardziej niż poprzedniej, będziemy nieraz sięgać po pożywną rozgrzewającą zupę, nawet jeśli los nam pozwoli nie korzystać ze…
Gotujesz tak makaron? Całe życie robisz to źle ;)
Paweł Bravo
Felieton kulinarny Pawła Bravo | We Włoszech dyskusja o tożsamości toczy się teraz wokół apelu noblisty o sposób gotowania pasty.
Słodki bilans. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Masz krowo placek. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Coraz łatwiej na targach dostać cukinie o właściwym rozmiarze – to znaczy nie dłuższe niż 15 cm. Takie maleństwa najlepiej się smaży, piecze lub gotuje na…
Bitwa o barszcz. Felieton kulinarny Pawła Bravo
Paweł Bravo
Kijów wystarał się właśnie o wpisanie przez UNESCO barszczu ukraińskiego na listę niematerialnego dziedzictwa wymagającego szczególnej ochrony.
„Smaki” Pawła Bravo: Chwała chemii
Paweł Bravo
Pożegnawszy truskawki, w oczekiwaniu na pierwsze jabłka i porządne śliwki, możemy w pierwszej połowie lipca skupić się na nowych warzywach, których wreszcie…
Lepszy gen pomidora. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Oto dziecinnie prosty pomysł na lody arbuzowe lub truskawkowe.
Smaki Pawła Bravo: Od podszewki
Paweł Bravo
Jeden, dwa, trzy – też wam zapewne dzwoni w uszach dochodzący z każdej gazety i porannej audycji klekot ekspertów od zapychania łamów i czasu antenowego,…
Minimum filtra. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Jakim językiem świat ma prawo się wypowiadać, żebyśmy chcieli go wysłuchać? Obserwuję to ostatnio z dużą mocą w tonie dyskusji, jaką wywołało „Nie ma i nie…
Ojcowskie napomnienie. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Drzewa jak katedry. Porównanie wcale nie nowe i na pewno słyszałem je już od ludzi, którzy, tak jak ja, lubią wsiąknąć w uroczystą ciszę lasu i odczuwać własną…
Słonina nie szkodzi. Felieton kulinarny
Paweł Bravo
Odkryłem nową ekspresję wieprzowiny i zrozumiałem, że jest jeszcze inny niż włoski czy hiszpański sposób na to, by ze świniaka uczynić rzeczy niebywale…
Smaki Pawła Bravo: Zwierzęco proste
Paweł Bravo
Siedem tysięcy czterysta czternaście razy uczeni z międzynarodowego konsorcjum badawczego podchodzili z mikrofonem do ponad czterystu świń w dziewiętnastu…
Masz gringo placek
Paweł Bravo
Czy Bidenowi smakował posiłek dowieziony z pizzerii Gusto w Głogowie Małopolskim, tego się nie dowiemy. Uważna lektura recenzji w internecie sugeruje, że…
Felieton Pawła Bravo: Rzecz w paszy
Paweł Bravo
Wojenna sytuacja jasno pokazała, że Zachód jest, owszem, przywiązany do wartości demokracji i rządów prawa, ale w równym stopniu pozostaje przywiązany do…
Paweł Bravo: Wymiary umiaru
Paweł Bravo
O dziesięć procent ma spaść już w trakcie trzech najbliższych lat spożycie alkoholu w Europie.
Akwarianie i pedanci
Paweł Bravo
Sto dwadzieścia gramów to mediana wagi wszystkich cebul, które zeszłej soboty znalazłem w spiżarni.
Na polu bitwy
Paweł Bravo
Dwadzieścia. Nawet tyle godzin może trwać zmiana w kuchni dużej restauracji.
Na wafelki
Paweł Bravo
Lepienie świata
Michał Kuźmiński
Kto by pomyślał, że pierogi na wigilijnym stole zawdzięczamy mędrcom ze Wschodu.
Wcielenie i jedzenie
Paweł Bravo
Około sześćdziesiąt złotych za kilo uszek z grzybami musi średnio wydać krakus lub warszawiak w tym sezonie bożonarodzeniowym. Tak przynajmniej wynika z moich…
Okazja bez święta
Paweł Bravo
Kolacja za ścianą
Paweł Bravo
Uszanujmy biesiady
Paweł Bravo
Straszne były represje na posłach, którzy poszli na urodziny znanego dziennikarza.
Słodko-kwaśno
Paweł Bravo
Szesnaście-siedemnaście lat – tyle mniej więcej żyje człowiek, w sensie życia na nowo, na świeżo, tyle lat akumuluje marzenia, doznania i zadziwienia.
Jeszcze w zielone gramy
Paweł Bravo
Księgi skarg
Paweł Bravo
Osiemdziesiąt. Tyle razy interweniowała w czerwcu Komisja Europejska przeciwko różnym krajom, które łamały unijne przepisy.
Proust w misce
Paweł Bravo
Miałem górę zielska w misce, a jakbym Prousta czytał, smaki oswojone poznając w kontekstach zaskakująco nowych – choć późniejszy risercz ujawniał, że większość…
Przysmaki z grupy „Smaki”
Pod usprawiedliwioną nieobecność autora rubryki Smaki, który z wakacji przywiezie Państwu z pewnością kolejne nietuzinkowe obserwacje i receptury, oddajemy…
Nakrapiane piękno
Paweł Bravo
Od dwustu do ośmiuset pestek kryje w swojej słodkiej czeluści przeciętny arbuz – a raczej krył, bo są poważne szanse, że ten, który kupiliście na upalny…
Całus vege
Paweł Bravo
Stopniowy comeback całowania jako dopuszczalnej społecznie formy publicznej czułości to najmilszy chyba aspekt normalizacji, jaki wychwytuję, obserwując ludzi…
Nowinki i starowinki
Paweł Bravo
Jeden Ce. Co znaczy ten adres? Za młody jestem na kabalistę – choć skłonność do traktowania życia jako opowieści zapisanej z góry w księdze datuje się u mnie…
Stronicowanie
Bieżąca strona
1
Page
2
Page
3
Page
4
Page
5
Następna strona
Następna strona ›
Ostatnia strona
Koniec »