Przejdź do treści
Reklama
Top menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
User Menu
Zaloguj
Kup Tygodnik
☰
Użytkownik
Zaloguj
Szukaj
Menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Więcej
O nas
Redakcja
Wydawca
Nagrody i wyróżnienia
Reklama w Tygodniku
Regulamin serwisu
Polityka prywatności
Nota wydawnicza
Nota prawna
Kontakt
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Kup Tygodnik
wino
Artykuły na ten temat
Czwartkowy szum. O beaujolais na serio
Paweł Bravo
Spełnię rytuał, przystępując do rzeszy wesołych bożolersów z całą świadomością, że to wino jest prawie zawsze nijakie, niech mi wątroba wybaczy.
Winiarski wrzesień w sztuce średniowiecznej (Sztuka Powszechnie Nieznana #43)
Magdalena Łanuszka
Wrzesień to miesiąc winobrania, a proces tworzenia wina oraz zagadnienia związane z jego konsumpcją stanowią jeden z filarów europejskiej kultury i sztuki.
Pijcie, co wam się zachce. Ale czy z aspartamem?
Paweł Bravo
Aspartam trafił do kategorii substancji „być może” rakotwórczych. Ma to swój ciężar naukowy, ale też biznesowy. Dla producentów spożywczych obecność na tej…
Mistrz Wina
Marek Bieńczyk
Skończył italianistykę i muzykologię, napisał książkę o Chopinie. Mało spotkałem w życiu takich bystrzaków jak on. Kariera naukowa stała otworem, ale wybrał…
Wojciech Bońkowski został Master of Wine (MW)
MB
Po raz pierwszy Polak zdobył najbardziej prestiżowy tytuł w świecie wina, po wieloletnim kursie przygotowawczym.
Numer jeden
Paweł Bravo
Hasło „numer jeden na rynku” jest równie proste jak piramida finansowa Madoffa i równie jak ono kuszące.
Pytania z lodówki
Paweł Bravo
Do jakiego momentu samozaparcie i trud winiarzy są godne podziwu, a od kiedy są tylko szkodliwym dla ogółu lukratywnym uporem?
Pasterze winnic
Marek Bieńczyk
Męczyłem ludzi pytaniem, jak jedzą gruszkę, owoc niepokojący. Jeśli najpierw wyrywają ogonek i biorą gruszkę od góry, są jej marzycielami, jeśli kroją nożem…
O prawdzie i winie
Paweł Bravo
Jedna czwarta. Czy nie brzmi to o wiele ładniej niż excelowe „dwadzieścia pięć procent”?
Bliskość, butelka, barman
Paweł Bravo
Zakochujemy się od pierwszego wejrzenia – nawet jeśli tak naprawdę będzie dziesiąte, to język ma swoją mądrość i nie trzeba mu przeczyć: przyciągamy wpierw…
Wina Tuska
Paweł Bravo
Sto siedemdziesiąt dziewięć. Tyle nazwisk liczy lista osób występujących w świeżo opublikowanym dzienniku Donalda Tuska z lat spędzonych w Brukseli pod jakże…
Porzucony w Douro
Marek Bieńczyk
Powiedz, jakie porto lubisz, powiem ci, kim jesteś. Jeśli jesteś redaktorem „Tygodnika Powszechnego” z działu Świat albo Kraj, wybierzesz przeciwieństwo…
Popiół, diament i wino
Adam Mrówczyński
W nawiązaniu do artykułu Michała Bardela pt. „Człowiek, który słuchał wina” sprzed półtora roku, chciałbym się podzielić moim małym odkryciem.
Toast za przyjaciół
MaM
Radość to jedna z najbardziej autentycznych cech świętości i dar Ducha Świętego – pisze Franciszek.
Wina wyborcy
Paweł Bravo
Minus osiem dziesiątych. Taki jest współczynnik korelacji między ilością wypijanego wina a głosowaniem na Donalda Trumpa.
Bukłaczek powszechny, czyli świąteczny toast
Paweł Bravo
„W obliczu cudzego smutku robisz się słaby, jak wszyscy ludzie wrażliwi. Silni są ci, co nie kochają.
Wina elit
Marek Węcowski
,
Michał Wójcik
MAREK WĘCOWSKI, badacz antyku: Nie byłoby Europy, gdyby nie starożytni Grecy. Nie byłoby Greków, gdyby nie wino. To rytualne picie wina stworzyło etos…
Bachanalia polskie
Paweł Bravo
Sto dwanaście. Taką liczbę wykroczeń odnotowała policja w Zielonej Górze podczas pierwszej doby Winobrania.
Murek, syreni śpiew i Marsjanie
Marek Bieńczyk
Obok Burgundii porwanej przez boginie luksusu, spekulacji i kasy istnieje wciąż Burgundia rzeczy zwykłych i win zwykłych, a pysznych.
Wino, które nie jest sobą
Michał Bardel
Wino fałszowano, odkąd istnieje. Kto wie, czy podrabianie wina nie należy, w pewnym szczególnym sensie, do istoty samego winiarstwa.
Co w winie siedzi
Maciej Gawlik
,
Michał Kuźmiński
MACIEJ GAWLIK, chemik i enolog: Jedynym, co ogranicza prozdrowotne działanie wina, jest alkohol. Gdyby nie on, dobroczynnie działałoby nawet do 12 kieliszków…
Człowiek, który słuchał wina
Michał Bardel
Filozofia nauczyła go, że człowiek jest bytem niekompletnym. A potem zrozumiał, co ów byt najwspanialej dopełnia.
Kalifornia: spalony rocznik
PB
Pożary w północnej Kalifornii zabiły ponad 40 osób; zaczęło się też szacowanie strat w winnicach, które dają pracę 325 tys. ludzi i sprzedaż rzędu 34 mld dol.…
Boski napój
Piotr Sikora
Dziwi mnie i zatrważa, gdy podczas Eucharystii biskup lub ksiądz w imieniu Jezusa wypowiada nad kielichem wina słowa: „Bierzcie i pijcie z niego wszyscy”, a…
Miesiąc trzeźwości
Paweł Bravo
W kolejce do kasy zaglądam ludziom do wózków. Mrożone dania gotowe, konglomeraty sztucznych aromatów... To już to nieszczęsne piwo jest mniej szkodliwe od tych…
Jedzenie do czytania
Paweł Bravo
„Nie ma gazety ani czasopisma bez celebryty ględzącego, jak gotować” – stwierdza poradnik. Celebrytą nie jestem, ale też czasem mam dosyć swojego ględzenia.…
Wino z kwiatów i mgły
Marek Bieńczyk
Stare nebbiolo nie ma sobie równych. Oto w ustach otwiera się jedwabista czeluść. Można się nią wczołgać do nieba.
Smak czy zdrowie?
Marcin Żyła
O tym, że wino bywa dobroczynne dla zdrowia, wiadomo od dawna. Dlaczego tak jest? Tu opinie są już rozbieżne.
Winnica Turnau
Marek Bieńczyk
Krakowska rodzina założyła dwudziestohektarową winnicę. W tym roku zakorkują kilkadziesiąt tysięcy butelek.
Tajemnice wina
Beata Atka Brożek
Wino staje się wszechobecnym elementem naszej kultury. Winiarze, wciąż bardzo nieśmiało, próbują przekonać konsumentów do tego, co lokalny terroir potrafi…
Gorzki ryż
Paweł Bravo
Przegapiliście winobranie u Stinga? Nic straconego, jeszcze zdążycie na ostatni tydzień strząsania oliwek. Pod koniec lata prasa doniosła, że piosenkarz ściąga…
Wino - wersja dla ekstrawertyków
Marek Bieńczyk
Jean Cocteau powiadał o Francuzach, że to Włosi w gorszym humorze. Bardzo mi trafia do przekonania to porównanie; różnica w pokrewieństwie, tak świetnie…
Od Galicji po Andaluzję
Wojciech Gogoliński
Hiszpania to największa winnica świata. Podróżując po niej trudno znaleźć miejsce, gdzie wina nie produkuje się w ogóle. To także kraj, gdzie historia na…