Smak czy zdrowie?

O tym, że wino bywa dobroczynne dla zdrowia, wiadomo od dawna. Dlaczego tak jest? Tu opinie są już rozbieżne.

06.07.2015

Czyta się kilka minut

 / fot. hybridsys / sxc.hu
/ fot. hybridsys / sxc.hu

Kilka lat temu grupa duńskich naukowców postanowiła rozwiać wątpliwości w tej kwestii. Zamiast jednak zajmować się składem chemicznym trunku bogów, badacze poddali analizie 3,5 mln rachunków z supermarketów, na których widniały butelki wina – i przyjrzeli się pozostałym sprawunkom. Okazało się, że pijący wino robią inne zakupy niż amatorzy piwa: chętniej sięgają po oliwki, ser, owoce, chude mięso i herbatę. Piwosze z kolei częściej od innych kupują czipsy, cukier, napoje gazowane i tzw. żywność wygodną (czyli taką, którą można np. szybko podgrzać w kuchence mikrofalowej). Dlaczego miłośnicy wina jedzą zdrowiej? Badacze tłumaczą, że dzieje się tak, ponieważ mają oni – statystycznie – bardziej wybredny zmysł smaku.

Wnioski Duńczyków zaprowadziły jeszcze dalej Marka Schatzkera, autora „The Dorito Effect”, wydanej w maju książki o nawykach żywieniowych Amerykanów. Ludzie odżywiają się źle, ponieważ zdrowe jedzenie stało się z biegiem lat coraz mniej smaczne. I na odwrót: to, czego ludzie jeść nie powinni, smakuje coraz lepiej. „Ludzie – pisze Schatzker – poszukają smaku. Przyjemność, którą on powoduje, jest tak duża, że tylko ci z najsilniejszą wolą mogą się jej oprzeć. W przyrodzie istnieje związek między smakiem a wartością odżywczą. W przypadku człowieka, technologia sztucznego wzbogacania smaku przerwała jednak tę zależność”.

Statystyczne zwycięstwo czipsów nad serkiem pleśniowym jest więc paradoksalne – wygląda na to, że im gorsze jedzenie, tym więcej go spożywamy. ©℗

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
79,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]
Marcin Żyła jest dziennikarzem, od stycznia 2016 do października 2023 r. był zastępcą redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”. Od początku europejskiego kryzysu migracyjnego w 2014 r. zajmuje się głównie tematyką związaną z uchodźcami i migrantami. W „… więcej

Artykuł pochodzi z numeru TP 28/2015