Przejdź do treści
Reklama
Top menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
Szukaj
Szukaj
User Menu
Zaloguj
Link do sklepu
Kup Tygodnik
☰
Użytkownik
Zaloguj
Szukaj
Menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Więcej
O nas
Redakcja
Wydawca
Reklama w Tygodniku
Regulamin serwisu
Polityka prywatności
Nota wydawnicza
Nota prawna
Kontakt
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Menu sklepu
Kup Tygodnik
gotowanie
Artykuły na ten temat
Neapolitańskie ciasto migliaccio
Paweł Bravo
Na hasło „proso” zaraz otwierają się archiwa każdej kuchni europejskiej. Przeważnie są tam rzeczy nijakie i w sumie smutne. Na tym tle wyróżnia się…
Żywy ogień: czy kuchenka gazowa szkodzi
Paweł Bravo
Nie dajmy się zwariować, otwierajmy lufcik (także przy gotowaniu kalafiora).
Gotujesz tak makaron? Całe życie robisz to źle ;)
Paweł Bravo
Felieton kulinarny Pawła Bravo | We Włoszech dyskusja o tożsamości toczy się teraz wokół apelu noblisty o sposób gotowania pasty.
Przepisy na detoks Pawła Bravo
Paweł Bravo
Coraz częściej widuję na straganach mangold, czyli burak liściowy. Znakomicie syci w upalne dni w połączeniu z ziemniakiem, w postaci dania coste e patate.
Przysmaki z grupy „Smaki”
Pod usprawiedliwioną nieobecność autora rubryki Smaki, który z wakacji przywiezie Państwu z pewnością kolejne nietuzinkowe obserwacje i receptury, oddajemy…
Życie pełną gębą
Sebastian Smoliński
Prawo do sielanki, któremu hołduje Robert Makłowicz, jest czymś niezwykle rzadkim w polskiej kulturze. Jak nikt podważa on przekonanie, że przeznaczeniem…
Obfitość słów
Paweł Bravo
Piętnaście. Tyle zastosowań dyni wyczytałem na tablicy wywieszonej przez podkrakowskie gospodarstwo, które znam z tzw. Targu Pietruszkowego.
Słodko żyć przed rewolucją
Grzegorz Łapanowski
,
Marek Rabij
Grzegorz Łapanowski, kucharz i popularyzator zdrowego odżywiania: Przemysł spożywczy nie zajmuje się dietetyką. Jego celem jest zarobek, a przesłodzone po…
Stopnie stołowości
Paweł Bravo
Osiem tysięcznych części podatku może każdy włoski obywatel przeznaczyć na swój Kościół. Co jest tego lata głównym powodem, żeby wspierać Kościół rzymski…
Najważniejsza przyprawa
Paweł Bravo
Czterdzieści dziewięć procent. Tylu Polaków nie wie, kim jest Marian Banaś, przynajmniej jeśli wierzyć niedawnemu sondażowi CBOS.
Pojedynek kuchenny
Paweł Bravo
Pięćdziesiąt siedem. Tyle wynosi średnia wieku członków brytyjskiej Partii Konserwatywnej – a całe 71 proc. z nich to mężczyźni.
O jajku
Paweł Bravo
,
Michał Kuźmiński
Potężny symbol i pełnowartościowy pokarm. Temat malarstwa i prac naukowych. Cud natury i kulinarny fenomen. Specjalnie na Wielkanoc o geniuszu jajka rozmawiają…
Rajski bufet
Michał Kuźmiński
Dotknięcie turysty nieodwracalnie zmienia wszystko. Turyście nie smakuje? Będzie się gotować tak, żeby mu smakowało! Oczywiście w imię poszukiwanej przez niego…
Zakochani do garów!
Paweł Bravo
Nieważne, na co konkretnie pozwalają budżet, zdolności i warunki. Liczy się troska. Kiedy wbijam jajka w gęsty sos paprykowy, żeby szakszuka powoli doszła,…
Przeżuj to sam
Ngo Van Tuong
,
Marek Rabij
NGO VAN TUONG: Nie tyle Polacy rozsmakowali się w kuchni wietnamskiej, co kuchnia wietnamska dopasowała się do Polaków. Trochę to mówi o waszym stosunku do…
Bourdain od kuchni
Paweł Bravo
„Wasze ciało to nie świątynia, lecz park rozrywki. Zabawcie się” – pisał Anthony Bourdain, pierw zręczny kucharz, później znakomity opowiadacz.
Cena za gwiazdki
Paweł Bravo
Trzy. Tyle gwiazdek Michelina chce oddać Sébastien Bras, jeden z 27 francuskich szefów kuchni dzierżących prawo do tego wyróżnienia.
Zanim wyrzucisz
Paweł Bravo
Dusza nie je, ale się karmi. Wybacz, czytelniku, że przypominam o czymś tak oczywistym.
Przez żołądek do człowieka
Michał Kuźmiński
Z pozoru wszystko jest jasne: my spożywamy, one się żywią. Jak – i na ile – jedzenie odróżnia nas od zwierząt?
Szukajmy tchnienia
Paweł Bravo
Risotto alla milanese jest proste w wykonaniu, ale wymaga trudnej cnoty pielęgnowania relacji z ludźmi. Dziś łatwiej kupić kawałek wołowiny wyhodowanej het w…
Świat jak owczarnia
Paweł Bravo
Nadia Sawczenko głodzi się w rosyjskim więzieniu. Wszyscy wiemy dlaczego, szkoda więc papieru z niewyciętych jeszcze lasów, by zapisywać wyrazy oburzenia.
Rodowody niedojedzonych
Paweł Bravo
Nie można zrozumieć polskiej szkoły filmowej bez wycieczki do Lotosu, na rogu Chełmskiej i Belwederskiej.
Jedzenie do czytania w czasie politycznym
Paweł Bravo
Jak skwitować inflację wzniosłych słów w przestrzeni publicznej, by nie urazić szacownych uszu? Może coś o pierniczkach? Ten przepis moja lepsza połowa stosuje…
Dyskretny urok smrodu
Paweł Bravo
Wpadliśmy w łapy higienistów. Ani mi w głowie porównywać swoją dolę do tego, co spotkało rosyjskiego poetę za wiersz o kremlowskim góralu i za niewyparzony…
Uczciwe jedzenie
Paweł Bravo
„Nie wpuszczajcie Magdy Gessler”. To najkrótszy i najcelniejszy wpis w księdze gości przydrożnego zajazdu nieopodal Mrągowa.
Wspólny stół
Paweł Bravo
Dnia jutrzejszego mądry sens / wypełnia noc jak szept miłosny” – Jan Brzechwa tak zaczyna ostatnią zwrotkę wiersza „Październik”.
Tożsamość kaszy
Paweł Bravo
W kręgach trendsetterów robi karierę kaszotto. Słowo potworek dowodzi niezrozumienia kremowej istoty risotta, ale ta filozofia przyrządzania kaszy jest godna…
Dynie z IV RP
Paweł Bravo
Dobre tak jak kiedyś – przekonuje do chleba na moim targu chłopak na oko dwudziestoparoletni w koszulce ze znakiem Polski Walczącej.
Mięsoplastyka
Paweł Bravo
Nie ufajcie żylastym kucharzom. Smukłym jak cedr cukiernikom. Anorektycznym sprzedawcom jadła.
Chleb i ryba z Kairu
Paweł Bravo
Aisz. Kto tak pięknie woła na chleb, jest mi bratem.
Gluten, wróg publiczny
Paweł Bravo
W ciągu ostatnich trzech lat liczba wyszukiwań frazy „bezglutenowy” i podobnych w polskim internecie wzrosła dziesięciokrotnie. Najwięcej ofiar nowej…
Kraj obfitości krainą głodu
Patrycja Bukalska
Coraz więcej głodnych, coraz więcej „banków żywności” i tony jedzenia wyrzucane przez markety – to brytyjski paradoks. I skandal. Dlatego Jamie Oliver rusza na…
Zwierzę jest cenne
Michał Kuźmiński
Mięsożerca z dylematami jest tyleż nieufny, co bezradny. Wie, że coś jest nie tak, ale nie ma manewru. Zaraz, czy na pewno nie ma?
Dylemat mięsożercy
Michał Olszewski
Koniec końców, jeśli ktoś za bardzo podskakuje i próbuje zaglądać nam do talerza, zawsze możemy zapytać z przekąsem: „A buciki to chyba masz skórzane, prawda?”.
Nasz na Kremlu
Andrzej Dobosz