Nasz na Kremlu
Nasz na Kremlu
Od 35 lat również książki kucharskie należą do moich lektur. Niezależnie od tego, czy były to dzieła z roku 1682 (,,Compendium Fercolorum” Czernieckiego), czy z 1983, zawsze bardziej interesowały mnie jako gatunek literacki i mimowolny, lecz zawsze wierny obraz epoki, niż jako źródło praktycznych wskazówek.
Po 4 czerwca 1989 jakoś zaniedbałem ten rodzaj wydawnictw. I oto przyjaciel ofiarował mi „Fotografię smaku, czyli 24 obiady dla początkujących i zaawansowanych. Przepisy: Zofia Nasierowska, komentarze: Janusz Majewski”.
Jest to książka formatu 30,4 cm x 21,8, licząca 160 stron, na kredowym papierze, w sztywnej oprawie, wagi około kilograma. Opatrzona jest zdjęciami Zenona Zyburtowicza. 26 zdjęć jest na półtorej strony druku każde, dalsze 17 zajmuje po całej stronie, natomiast nieliczne są strony pozbawione w ogóle zdjęć. Wszystkie te fotografie obrazują nie...
Dodaj komentarz
Chcesz czytać więcej?
Wykup dostęp »
Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie!
Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.
Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!
Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »
Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.
Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]