Przejdź do treści
Reklama
Top menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
User Menu
Zaloguj
Kup Tygodnik
☰
Użytkownik
Zaloguj
Szukaj
Menu
Najnowsze wydanie
Autorzy
Archiwum
Newslettery
Podkast
Serwisy
Fundacja
Zostań Patronem Tygodnika
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Więcej
O nas
Redakcja
Wydawca
Nagrody i wyróżnienia
Reklama w Tygodniku
Regulamin serwisu
Polityka prywatności
Nota wydawnicza
Nota prawna
Kontakt
Tematy
Kraj
Wiara
Kultura
Zmysły
Świat
Historia
Nauka
Kup Tygodnik
przepisy
Artykuły na ten temat
Energia zza morza. I przepis na niewyszukany placek, zwany u mnie w domu „słoneczkiem”
Paweł Bravo
W czas kulminacji mroku i zestresowanej wsobności, w jaką popadamy w obliczu świąt, zacznijmy się chociaż widzieć.
Kampania słoikowa pokrywa się z tą wyborczą. Tylko zajęci robotą przetrwamy
Paweł Bravo
Jeśli nie macie w pobliżu winnicy, gdzie przyda się teraz każda para rąk, można się zająć w domu kiszeniem i przetworami.
Żywy ogień: czy kuchenka gazowa szkodzi
Paweł Bravo
Nie dajmy się zwariować, otwierajmy lufcik (także przy gotowaniu kalafiora).
Smutno, gdy wyborcze inby bryzgają na jedzenie
Paweł Bravo
Oraz przepis na lekką tartę ze szparagami.
Paweł Bravo: Skąd wziąć poczucie bezpieczeństwa
Paweł Bravo
Zarówno czas wielkiej choroby, jak i wojny w sąsiedztwie wyostrzyły głód bezpieczeństwa i mocno przeskalowały istotność życiowych potrzeb z niższych pięter…
Niebieskie ptaszki. Felieton kulinarny
Paweł Bravo
Paweł Bravo o przyjemnym sposobie pozbycia się ostatniej dyni, jaką nabyliście w październiku.
Kombinerki Wergilego. Felieton kulinarny
Paweł Bravo
Znudzeni chłodnikiem i gazpacho? Niech w sukurs przyjdą wam kremy warzywne, które da się jeść także na zimno, byle podrasowane dodatkami.
Minimum filtra. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Jakim językiem świat ma prawo się wypowiadać, żebyśmy chcieli go wysłuchać? Obserwuję to ostatnio z dużą mocą w tonie dyskusji, jaką wywołało „Nie ma i nie…
Ojcowskie napomnienie. Felieton Pawła Bravo
Paweł Bravo
Drzewa jak katedry. Porównanie wcale nie nowe i na pewno słyszałem je już od ludzi, którzy, tak jak ja, lubią wsiąknąć w uroczystą ciszę lasu i odczuwać własną…
Słonina nie szkodzi. Felieton kulinarny
Paweł Bravo
Odkryłem nową ekspresję wieprzowiny i zrozumiałem, że jest jeszcze inny niż włoski czy hiszpański sposób na to, by ze świniaka uczynić rzeczy niebywale…
Masz gringo placek
Paweł Bravo
Czy Bidenowi smakował posiłek dowieziony z pizzerii Gusto w Głogowie Małopolskim, tego się nie dowiemy. Uważna lektura recenzji w internecie sugeruje, że…
Felieton Pawła Bravo: Rzecz w paszy
Paweł Bravo
Wojenna sytuacja jasno pokazała, że Zachód jest, owszem, przywiązany do wartości demokracji i rządów prawa, ale w równym stopniu pozostaje przywiązany do…
Paweł Bravo: Wymiary umiaru
Paweł Bravo
O dziesięć procent ma spaść już w trakcie trzech najbliższych lat spożycie alkoholu w Europie.
Poezja i nawóz
Paweł Bravo
Wszystko, co się na polu, w ogrodzie czy winnicy robi, musi się dziać w określonej fazie cyklu księżycowego, to żadne szamaństwo, tylko wiedza, którą szanuje…
Zasada placka
Paweł Bravo
Każdy ze swojego polskiego dzieciństwa wynosi błogie wspomnienia placków ziemniaczanych z cukrem. A to przecież to samo, co latkes, choć w tradycji żydowskiej…
Proust w misce
Paweł Bravo
Miałem górę zielska w misce, a jakbym Prousta czytał, smaki oswojone poznając w kontekstach zaskakująco nowych – choć późniejszy risercz ujawniał, że większość…
Przysmaki z grupy „Smaki”
Pod usprawiedliwioną nieobecność autora rubryki Smaki, który z wakacji przywiezie Państwu z pewnością kolejne nietuzinkowe obserwacje i receptury, oddajemy…
W butelkę
Paweł Bravo
Cztery miliardy dolarów – tyle kosztował koncern Coca-Cola jeden prosty gest.
Strzeżmy słów
Paweł Bravo
Dzień twarogu
Paweł Bravo
Żadne normalne dziecko Zachodu już nie zna smaku prawdziwego krowiego mleka. Przynajmniej w tej dziedzinie, jako nie całkiem jeszcze zeuropeizowani, mamy pewną…
O dobrych i złych preparatach
Paweł Bravo
Demeter i Kropotkin
Paweł Bravo
Zadanie istnienia
Paweł Bravo
Jeśli istnieje z góry zapisana liczba ciastek, które w życiu mam ulepić, to lepiej, bym nie czekał, aż wróci jakaś normalność.
Słodycz dla podgardla
Paweł Bravo
A czy ty już wiesz, który sklep w twojej okolicy sprzedaje guanciale? Radzę się pospieszyć.
Ferment w praktyce
Paweł Bravo
Siedemdziesiąt pięć. Tyle procent uczestników sondażu telefonicznego, który przeprowadziłem w trakcie kolacji, miało zasadnicze wątpliwości, czy Michał Boni…
Obfitość słów
Paweł Bravo
Piętnaście. Tyle zastosowań dyni wyczytałem na tablicy wywieszonej przez podkrakowskie gospodarstwo, które znam z tzw. Targu Pietruszkowego.
Pejzaż z Biedronką
Paweł Bravo
Kiedy, łażąc kwadrans po ulicach, nie mijam ani jednej osoby mówiącej po polsku, to nie jest już żaden kosmopolityzm tylko martwica miasta.
O prawdzie i winie
Paweł Bravo
Jedna czwarta. Czy nie brzmi to o wiele ładniej niż excelowe „dwadzieścia pięć procent”?
Stopnie stołowości
Paweł Bravo
Osiem tysięcznych części podatku może każdy włoski obywatel przeznaczyć na swój Kościół. Co jest tego lata głównym powodem, żeby wspierać Kościół rzymski…
Wielki klasyczny błękit
Paweł Bravo
Po zachwycie pierwszym bobem, zjadanym bez niczego, z poparzonymi palcami, możemy zająć się jego obróbką w bardziej wyszukaną postać.
Zjedz łąkę
Małgorzata Ruszkowska
Czy łąka może stać się naszym warzywniakiem? Oczywiście! Rośliny łąkowe są piękne, a przy odrobinie wysiłku mogą stać się również wyjątkowo smaczne.
Prawo litery „R”
Paweł Bravo
Straty z powodu inwazji tarczówki marmurkowatej na plantacje warzyw i owoców w paru krajach Europy idą już w setki milionów euro.