Reklama

Słodycz dla podgardla

Słodycz dla podgardla

08.02.2021
Czyta się kilka minut
A czy ty już wiesz, który sklep w twojej okolicy sprzedaje guanciale? Radzę się pospieszyć.
ALESSIO ORRÙ / ADOBE STOCK
W

Wszak luty już na dobre rozpędzony ze wszystkimi przynależnymi mu atrakcjami, takimi jak zaskoczeni drogowcy, odmrożone nosy, Popielec i Walentynki, a suszone podgardle wieprzowe stoi wysoko na liście tegorocznych trendów jedzeniowych. Tak przynajmniej głoszą branżowe serwisy monitorujące najdrobniejsze drgania na zachodzących na siebie płytach tektonicznych foodowego Instagrama i działów marketingu koncernów spożywczych.

Ostatnio dużo złego pisze się o Big Pharmie – słusznie, w swoim prostym kucharskim umyśle nie widzę powodów, by szczególnie litować się nad krociowymi zyskami paru firm, kiedy chodzi o bezpieczeństwo całych narodów. Tymczasem Big Food, powiadam wam, bo śledzę to uważnie, wcale im nie ustępuje w bezwzględności, jeśli chodzi o pompowanie mód, potrzeb i moralnych panik.

Pół biedy, kiedy dotyczy to czegoś, co jest smaczne i zdrowe – jak awokado, które...

5846

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

To wybór spaghetti i stopień ugotowania jest równie istotny jak wszystkie inne elementy przepisu!!!

Małe pendant: https://www.theguardian.com/food/2021/feb/25/stop-this-madness-nyt-angers-italians-with-smoky-tomato-carbonara-recipe

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]