Ładowanie...
Zjedz łąkę

Od popularnego szczawiu czy chrzanu, przez mniej znane dzikie szparagi, pokrzywę, młode pędy chmielu i dziką marchew, aż po kwiaty jastruna, nasiona przytulii czepnej czy… niedojrzałe purchawki – wszystko to możemy zamienić w pyszne napoje, zupy, wypieki i desery. A to tylko niektóre dziko rosnące smakołyki! Dlatego warto wrócić do dzikiej kuchni, która przed naszymi przodkami nie miała tajemnic.
Nie wszędzie znajdziemy te same rośliny, ale na każdej łące występuje przynajmniej kilka takich, które mają jadalne i smaczne kwiaty, liście lub korzonki. Pamiętajmy jednak, żeby przed wyruszeniem na ich poszukiwanie zaopatrzyć się w dobry atlas dzikich roślin albo, jeszcze lepiej, zapisać się na warsztaty. Wtedy łatwo i bezpiecznie skorzystamy z pyszności, jakie ofiarowują nam łąki.
A oto kilka pomysłów, jak zjeść to, co na nich znajdziemy. ©
Chleb pokrzywowy
...
DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!
Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!
Masz już konto? Zaloguj się
Przez 92 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
540 zł 280 zł taniej (od oferty "10 dni" na rok)
365 dni nieograniczonego dostępu do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Przez 10 dni (to nawet 3 kolejne wydania pisma) będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Napisz do nas
Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.
Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!
Newsletter
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]