Reklama

Zjedz łąkę

Zjedz łąkę

01.06.2020
Czyta się kilka minut
Czy łąka może stać się naszym warzywniakiem? Oczywiście! Rośliny łąkowe są piękne, a przy odrobinie wysiłku mogą stać się również wyjątkowo smaczne.
MEADLADIES.PL
O

Od popularnego szczawiu czy chrzanu, przez mniej znane dzikie szparagi, pokrzywę, młode pędy chmielu i dziką marchew, aż po kwiaty jastruna, nasiona przytulii czepnej czy… niedojrzałe purchawki – wszystko to możemy zamienić w pyszne napoje, zupy, wypieki i desery. A to tylko niektóre dziko rosnące smakołyki! Dlatego warto wrócić do dzikiej kuchni, która przed naszymi przodkami nie miała tajemnic.

Nie wszędzie znajdziemy te same rośliny, ale na każdej łące występuje przynajmniej kilka takich, które mają jadalne i smaczne kwiaty, liście lub korzonki. Pamiętajmy jednak, żeby przed wyruszeniem na ich poszukiwanie zaopatrzyć się w dobry atlas dzikich roślin albo, jeszcze lepiej, zapisać się na warsztaty. Wtedy łatwo i bezpiecznie skorzystamy z pyszności, jakie ofiarowują nam łąki.

A oto kilka pomysłów, jak zjeść to, co na nich znajdziemy. ©

Chleb pokrzywowy

...

7804

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]