Reklama

Świąteczna chemia

Świąteczna chemia

12.12.2016
Czyta się kilka minut
Czym pachnie i smakuje wigilia – sprawa niby jasna. Ale czym dokładnie? Oto substancje, które za to odpowiadają.
Fot. WIKIPEDIA / PIXABAY.COM
P

Pierwszego zapachu świąt nie roztacza jedzenie, lecz choinka. A ściślej: związki z grupy terpenów, jak np. pineny, a także ester – octan bornylu. Chemicy powiedzą, że ta grupa związków w święta jest dominująca. Terpeny to związki węgla i wodoru, które są zbudowane z jednej lub wielu połączonych ze sobą cząsteczek izoprenu (C5H8). Są one, jak się za chwilę okaże, wszechobecne.

Charakterystyczna czerwona barwa wigilijnego barszczu pochodzi od betaniny – dość złożonego barwnika, będącego – co ciekawe – pochodną prostego cukru: glukozy. A jeśli na wieczerzę wigilijną jest barszcz, to koniecznie z uszkami, a w uszkach muszą być grzyby. Źródłem charakterystycznego zapachu suszonych grzybów jest co najmniej kilkadziesiąt różnych związków, ale głównie są to ośmiowęglowe lotne związki organiczne, wśród nich oktanol, oktenol (alkohol nienasycony),...

4013

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

Podobne teksty

Ks. Grzegorz Strzelczyk, Artur Sporniak
S. Krystyna Klara, Artur Sporniak
Bartek Prokopowicz, Błażej Strzelczyk

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]