Akcent na warzywa
Akcent na warzywa

Tamtego marcowego dnia 2013 r. część moich znajomych świętowała pamiętne „buona sera” nowo wybranego papieża, druga – może nieco mniejsza – tańczyła na klawiaturach z radości, że polska restauracja wreszcie dostała gwiazdkę Michelina. Teraz, jeśli dać wiarę lizusom z pierwszej ławki, naszego premiera spotkała iście papieska inwestytura, więc znów puchniemy zachwyceni, że „wreszcie nas docenili”. Po prawdzie powody są ku temu sensowniejsze niż półtora roku temu: choćby nie wiem jak mało znaczący był stołek przyznany Tuskowi, takich gwiazdek jak nasza jedna Niemcy – kraj niezmiennie wyśmiewany za kulinarną przaśność – mają ponad dwieście.
O kompleksach jednak mówimy na pierwszych stronach tego numeru. Tu zauważmy tylko, że poza Francją punktacja Michelina niekoniecznie mierzy rozkosze podniebienia – raczej premiuje przerafinowanie i pozłacane klamki w toalecie. Co innego...
Dodaj komentarz
Chcesz czytać więcej?
Wykup dostęp »
Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie!
Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.
Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!
Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »
Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.
Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]