Reklama

Biologia rośnie na drożdżach

Biologia rośnie na drożdżach

13.12.2014
Czyta się kilka minut
Przygotowania do Bożego Narodzenia, kuchnia, w piekarniku makowiec. Ciasto pęcznieje oczywiście za sprawą drożdży piekarskich. Ale biolodzy lubią je nie tylko za to.
Tomograficzny obraz komórki drożdży piekarskich. W lewym górnym rogu wykształca się wypustka, potrzebna w procesie koniugacji – czyli łączenia się komórek. Fot. Dzięki uprzejmości dr Romain Gibeaux, Uniwersytet Kalifornijski, Berkeley, USA
D

Drożdże Saccharomyces cerevisiae w procesie fermentacji alkoholowej zużywają cukry zawarte w mące i przerabiają je na dwutlenek węgla oraz alkohol. Ten pierwszy tworzy w cieście pęcherzyki powietrza, a drugi odparowuje w wysokiej temperaturze podczas pieczenia. To zjawisko było znane już starożytnym Egipcjanom – S. cerevisiae to jeden z pierwszych organizmów udomowionych przez człowieka. Spekuluje się, że pierwsze wykorzystanie drożdży w procesie wypiekania chleba było czysto przypadkowe. Dopiero w XIX w. Louis Pasteur wyjaśnił proces fermentacji alkoholowej i powiązał z nią właśnie te mikroorganizmy.
Drożdże to najprostsze organizmy zbudowane z pojedynczej komórki, które mają bardzo zbliżoną morfologię do ludzkich komórek. Ich genom został zsekwencjonowany i opublikowany w 1996 r. na łamach „Science”, w przełomowej pracy pt. „Życie z sześcioma tysiącami genów...

1704

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]