Reklama

Piwne geny

Piwne geny

17.10.2016
Czyta się kilka minut
To jedna z najważniejszych istot, które człowiek udomowił. Efekty ich ciężkiej pracy są dla nas bezcenne. Choć one same nie są większe niż kilka mikrometrów.
Komórki drożdży Saccharomyces cerevisiae Fot. SCIENCE PHOTO LIBRARY / EAST NEWS
T

To drożdże Saccharomyces cerevisiae. Ich praca w naszych gospodarstwach i zakładach polega na wytrwałym prowadzeniu fermentacji alkoholowej. Rozkładają w niej cukry na alkohol i dwutlenek węgla. Przez setki lat nauczyliśmy się wykorzystywać ich metabolizm do produkcji żywności czy napojów. Zawdzięczają im one pulchność – jak chleb i ciasto drożdżowe, przy którego rośnięciu dwutlenek węgla pompuje siatkę glutenową w cieście, charakterystyczny smak i zapach – bo w fermentacji alkoholowej powstaje też wiele substancji wpływających na bukiet. No i oczywiście zawartość alkoholu – w piwie, winie czy cydrze. O bąbelkach w szampanie nie wspominając. W XXI w. wykorzystujemy też drożdże w przemyśle – do produkcji biopaliw.

Ale chociaż towarzyszą nam one właściwie od zarania dziejów, to stosunkowo niewiele wiemy o ich ewolucji i o tym, jaki mieliśmy na nią wpływ. Dopiero teraz...

9641

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]