Reklama

Bądź pochwalone, ciało

Bądź pochwalone, ciało

09.11.2009
Czyta się kilka minut
Wiedzcie, zjadacze marchewki, że kto nie jadł pasztetu z gęsiej wątroby, nie jest w pełni człowiekiem. Kto się nigdy nie obżerał serem, kto nie przeholował ze słodyczami, nie wie, czego się można od życia spodziewać.
/fot. z kolekcji Wojciecha Nowickiego
D

Drzwi otwieram, zaglądam. We wnętrzu lodówki wszystko, co zakazane: pecorino romano (podsechł już nieco), bundz - nie tak ostry, jak jeszcze miesiąc temu, ale zawsze to przyjemność poczuć, jak świszczy na zębach. Jest parmezan (kiedy się go gryzie, krzemowe złogi pękają płatkami), miał być do polenty - więc obok jest też masło, bo bez masła polenta się nie obejdzie. No i wątróbka cielęca, jak morskie zwierzę obła, ciemna i wilgotna (na wątróbkę po wenecku, ale to też ciężkie danie, więc nie powstanie). I wino czerwone na dodatek, wietrzy się na stole - co z tego, kiedy alkohol niedozwolony. Spożyć mi tego nie wolno, ani czekolady, ani niczego, co w szafkach i na półkach.

Bo nieładnie, nieprzyzwoicie, niezdrowo mieć gruby brzuch.

Wolno jeść tylko to, od czego się nie tyje, co prowadzi do zbawienia (bo brzuch jest jak współczesna dusza, tym...

6790

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]