Reklama

Zając w majonezie

Zając w majonezie

21.03.2015
Czyta się kilka minut
Nawet „Wlazł kotek” nie umiesz zagrać, więc nie marudź – powtarzam sobie raz do roku około Wielkiejnocy, przegrawszy rodzinne głosowanie nad kajmakiem do mazurka.
Przepis na zapiekankę z karczochów – na końcu tekstu Fot. MATERIAŁY PRASOWE
C

Czy ma być taki, jak jadał Artur Rubinstein, a więc ze śmietanki, i to najlepiej ze wsi, nie ze sklepu, gotowanej pomału z cukrem dwie albo i trzy godziny? Czy taki robiony na skróty, przez podgrzewanie w wodzie puszki mleka skondensowanego, co też zajmuje sporo czasu, ale nie wymaga nieustannego mieszania w rondelku?

Żona wielkiego pianisty, Nela, która w swojej książce żeni najpoczciwsze tradycje dworkowego stołu z kosmopolitycznym blaskiem przyjęć w Paryżu, podając przepis na mazurka napomyka, że z identycznej masy śmietankowej Alicja B. Toklas robiła sobie domowe karmelki. To nazwisko nie robi jednak wcale wrażenia na moich latoroślach. Dlatego powędruję zaraz do supermarketu po puszkę.

Nie ma pewności, czy wrócę z niego przed świętami. Bo korci mnie, żeby zajść najpierw do działu ogrodniczego, wziąć grabie i roztrzaskać nimi wystawioną w głównej alejce piramidę...

5878

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]