Reklama

Kosztem zdrowia

Kosztem zdrowia

23.02.2015
Czyta się kilka minut
Polskie szpitale karmią gorzej niż niejeden przydrożny bar. Niektóre na wyżywienie pacjenta przeznaczają siedem złotych dziennie.
Posiłek szpitalny
Śniadanie: pieczywo 125 g, masło 16,6 g, ser żółty 50 g, makaron na mleku. Według jadłospisu dla diety podstawowej z 18 lutego 2015 r., Szpital Powiatowy im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. / Fot. Grażyna Makara
J

Joanna ma 33 lata, w ciąży dwa razy trafiała na dłuższy czas do szpitala. Placówka w dużym mieście, dobrze wyposażona, pokoje maksymalnie trzyosobowe, z przyjazną, fachową obsługą…
– I z jedzeniem, z którego śmiałyśmy się w gronie koleżanek-pacjentek – opowiada. – Kluski z cukrem na obiad, dwa kawałki chleba z pasztetem na śniadanie. Warzywa i owoce były rzadkością. Jeśli nie liczyć ćwiartki pomidora raz na tydzień do śniadania, można uznać, że w repertuarze żywieniowym coś takiego jak witaminy nie istnieje. Żeby zachować zrównoważoną dietę podczas pobytu w szpitalu, musiałam kupować warzywa i owoce we własnym zakresie.

Piotr, którego córka w wieku przedszkolnym trafiła niedawno do jednego z renomowanych szpitali dziecięcych, opowiada: – Na śniadanie dzieci dostały bułkę z... kromką chleba. Do tego odrobinę margaryny i pół serka fromage o smaku chrzanowym, którego chyba...

16838

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Masz już konto? Zaloguj się 

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Jeśli założysz bezpłatne konto, możesz za darmo czytać 3 płatne teksty miesięcznie. Wykup dostęp, by czytać bez limitu najnowsze wydanie i numery archiwalne od 2003 roku! 

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Napisz do nas

Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.

Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!

Newsletter

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]