Reklama

Kuchnia obojga narodów

Kuchnia obojga narodów

26.12.2015
Czyta się kilka minut
Jakże arcyludzka jest reguła pierwszej nieufności do obcego. Wziąć do ust jego pożywienie, to trochę jakbyśmy sami się w niego zamieniali.
Fot. Will Heap
T

Trzy. Tyle powstało części „Gwiezdnych wojen”. Podobno ktoś nakręcił filmy mające poszerzyć kanoniczny cykl, ale to jakaś bzdura, żeby późniejsze części opowiadały to, co było wcześniej. Zresztą pomyślcie sami: czy na seans prawdziwych, godnych tej nazwy „Gwiezdnych wojen” można by nie wpuścić Macieja Parowskiego, nestora polskiej fantastyki, tylko dlatego, że zapomniał się odhaczyć na liście? A tak zdarzyło się w zeszłym tygodniu w jednym z warszawskich kin. To tak jakby żądać od Marthy Argerich biletu na finał Konkursu Chopinowskiego. Kto w branży fantastycznej nie poznaje Parowskiego, musi być uzurpatorem.

Co innego w kuchni, tu udawanie i wszelkie podszywanki bywają owocne. Jadłem ostatnio bobrzy ogon, podobny w konsystencji do najdelikatniejszego świńskiego tłuszczyku; dla naszych wiernych katechizmowi, acz mięsożernych przodków stanowił piątkowy przysmak. Z racji tego,...

5975

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]