Reklama

Pikantny szczegół

Pikantny szczegół

28.08.2017
Czyta się kilka minut
Na Międzynarodową Stację Kosmiczną poleciały właśnie lody. O to, co naprawdę smakuje na orbicie – i dlaczego – zapytaliśmy astronautę Story’ego Musgrave’a.
Story Musgrave z emblematami misji kosmicznych, w których wziął udział, 2013 r. ACADEMY OF ACHIEVEMANT
P

Przypomina kawałek styropianu. Ze srebrzystej torebki, na której widnieje astronauta w skafandrze, wypada w kawałkach, wśród pylistych okruszków. Ma bladopastelowy kolor i konsystencję przesuszonej bezy. Oblepia język jak gips. Skojarzenia z dzieciństwem może pobudzić najwyżej u tych, którzy jako mali próbowali zjeść szkolną kredę.

Jeśli to ma być przysmak astronautów, to przyszłość eksploracji kosmosu stoi pod poważnym znakiem zapytania.

Astronaut Ice Cream, czyli „lody dla astronautów”, sprzedają jako suweniry centra turystyczne NASA i sklepy muzeów nauki. Reklamowane są jako stworzone na potrzeby programu Apollo. Są liofilizowane – czyli zamrożone, a następnie poddane działaniu bardzo niskiego ciśnienia. Im niższe ciśnienie, tym niższa temperatura wrzenia. W liofilizatorze woda więc od razu sublimuje, czyli z lodu zmienia się w parę. W ten sposób można...

16553

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

Podobne teksty

Daniel M. Hausman, Marcin Gorazda, Tomasz Kwarciński
Paul Davies, Michał Eckstein, Tomasz Miller
Joanna Bątkiewicz-Brożek, Andrzej Brzeziecki, Magdalena Rittenhouse

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]