Reklama

Węgry od kuchni

Węgry od kuchni

21.04.2014
Czyta się kilka minut
Krzysztof Varga: Czardasz z mangalicą
S

Sześć lat temu był „Gulasz z turula”. Gulasz – wiadomo, a turul to węgierski ptak mityczny, „dziwne skrzyżowanie orła z gęsią”. Teraz jest „Czardasz z mangalicą”. Czardasz – też wiadomo, ale mangalica? Od niedawna wiem, co to jest, bo słonina z mangalicy, węgierskiej kudłatej świni żyjącej na swobodzie, pojawia się w sklepiku na moim krakowskim placu targowym, obok innych węgierskich specjałów. Pokosztowawszy ich, lepiej rozumiem, czemu Krzysztof Varga, dziecko dwóch bratnich narodów, tak chętnie sięga po klucz kulinarny, by Polakom wytłumaczyć zawiłości węgierskich emocji i pretensji wobec historii. Kuchnia, kultura, mitologia narodowa – te trzy wątki spajają jego świetne reportaże. Pisane ze szczególnej perspektywy, bo z zewnątrz i od wewnątrz zarazem, z punktu widzenia „półbrata”, który potrafi zanurzyć się w węgierskiej melancholii, by w następnym akapicie skomentować ją z...

2928

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]