Smak wspólnoty
Smak wspólnoty

Chleb „Hruby” można kupić w sklepach i delikatesach w Płocku, Sosnowcu, Gliwicach, ale najlepiej wybrać się na sobotni Biobazar w zabytkowych budynkach dawnej fabryki Norblina w Warszawie. Nie dlatego, że „Hruby” dociera tu zaledwie w kilka godzin po wyjęciu z pieca. Wypiekany w ekologicznym gospodarstwie niedaleko Płocka chleb, przechowywany w płócienym woreczku, zachowuje świeżość przez tydzień. Wizyta w Norblinie to w pewnym sensie powrót do źródeł. Nie byłoby „Hrubego” ani prężnego ośrodka edukacji ekologicznej i kulturowej o międzynarodowym zasięgu w maleńkim Grzybowie koło Słubic, gdyby nie kiermasz.
Na początku lat 90. w Ośrodku Kultury „Ochota” w Warszawie działał Klub Zdrowego Odżywiania. Wykładom i prezentacjom towarzyszył kiermasz produktów ekologicznych, na którym handlował Peter Stratenwerth. Zafascynowany rolnictwem ekologicznym, Szwajcar trafił do Polski w 1986...
Dodaj komentarz
Chcesz czytać więcej?
Wykup dostęp »
Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie!
Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.
Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!
Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »
Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.
Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]