Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Ptak ze wsi

Ptak ze wsi

26.11.2012
Czyta się kilka minut
Kurczak ze wsi, nie z fabryki, biegający wolno i zbudowany jak normalny kurczak – cóż, to jest jak przebudzenie po latach.
Rys. Marcin Bondarowicz
J

Je człowiek takiego kurczaka i zastanawia się, co robił przez te dekady, kiedy się godził na spożywanie tektury zwanej mięsem. Nie ma porównania. Kurczak zagrodowy (ładna, elegancka nazwa) jest smaczny sam z siebie. Jemu nie trzeba dodatków, trzeba tylko jego smak podkręcić. Upieczony po prostu też będzie dobry.

Niezbyt lubiany przez niewegetarian, bo dla ich podniebienia zbyt delikatny. A to nie tak! Po prostu: więcej warzyw, mniej wody, ciut więcej soli. I masa czosnku.

SKŁADNIKI: kurczak zagrodowy średniej wielkości
1-1,5 soczystej cytryny
3-4 ząbki czosnku plus jeszcze główka
1/2 pęczka natki pietruszki
garść bazylii
1/2 pęczka szczypiorku
oliwa
sól
pieprz

Kurczaka umyj i osusz. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Cytryny przekrój na pół, wyciśnij sok, usuń pestki. Ząbki czosnku obierz i zmiażdż albo...

1795

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]