Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Poleca Wojciech Nowicki

Poleca Wojciech Nowicki

24.09.2012
Czyta się kilka minut
Każda historia grzybowa, tak i ta zaczyna się w lesie. W wakacje padało, znajomi wyjechali, została wypełniona przez nich lodówka. W pierwszy dzień bez ulewy poszliśmy na spacer, akurat wysypały rydze.
Rys. Marcin Bondarowicz
W

Wieczorem nadeszła ta chwila, którą najbardziej lubię: jak z dóbr, które są w kuchni, sklecić jakieś danie z grzybami?

RYDZE Z PARMEZANEM ZNALEZIONYM W KUCHNI

SKŁADNIKI: 0,5 kg rydzów (lub pół na pół np. z podgrzybkami) * trzy razy więcej objętościowo szpinaku (najlepiej młodego) * pół cebuli * oliwa * chili – jedno świeże lub spora szczypta płatków * sól * pieprz * ewentualnie odrobina białego wina * parmezan lub grana padano

Rydze i inne grzyby dokładnie oczyść (najlepiej pędzlem), obetnij końcówki. Jeśli są duże – pokrój na połówki lub nawet ćwiartki. Szpinak umyj i osusz, jeśli używasz dużego – użyj samych liści, posiekaj je z grubsza. Chili przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona (jeśli ci przeszkadzają) i drobno posiekaj. Cebulę obierz i połówkę pokrój w cienkie piórka. Oliwę rozgrzej na dużej patelni, dodaj rydze. Smaż przez kilka minut, musi...

1673

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]