Ładowanie...
Cały ten gluten

Mąka osiada wszędzie. Wokół tropikalne gorąco. W wielkiej dzieży bezkształtna papka z mąki oraz wody, formując się w gładką kulę, nabiera krzepy i elastyczności. Gdy drożdże i bakterie mlekowe napompują ją dwutlenkiem węgla, kawałki ciasta zostaną uformowane w bochen – to nada im dodatkowej sprężystości – i trafią do zbudowanego w 1914 r. pieca. Tu, w temperaturze 250 stopni, enzymy przyspieszą działanie, zacznie żelować skrobia. Potem zetnie się jedno z zawartych w cieście białek, utrwalając strukturę bochna. Na koniec karmelizacja cukrów oraz reakcje Maillarda zapewnią finalny kolor i smak. Efekt ląduje w wiklinowych koszach firmowego sklepu.
Po ulicy Meiselsa na krakowskim Kazimierzu rozchodzi się nostalgiczny, kwaskowo-orzechowy zapach.
Większości ludzi na myśl o nim cieknie ślinka. Ale według prawie co dziesiątego Polaka – to samo zło.
Taka jest moda...
DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!
Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!
Masz już konto? Zaloguj się
Przez 92 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
360 zł 160 zł taniej (od oferty 10/10 na rok)
365 dni nieograniczonego dostępu do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Przez 10 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Napisz do nas
Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.
Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!
Kup książkę
Podobne teksty
Newsletter
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]