O czym mówią kurczaki

Carys Bennett z Uniwersytetu w Leicester i współpracownicy porównali kości współcześnie hodowanych kurczaków (brojlerów) z kośćmi ich przodków pochodzących z różnych okresów – aż do starożytności.

17.12.2018

Czyta się kilka minut

Współczesne brojlery różnią się od nich liczebnością (dziś są najliczniejszym gatunkiem kręgowców), rozmiarem (są ponad dwukrotnie większe i nawet pięciokrotnie cięższe od swoich średniowiecznych przodków), tempem przybierania masy i czasem życia (dziś trafiają pod nóż w wieku 5 tygodni), składem chemicznym kości, który odzwierciedla ich dietę, a także bardzo niską genetyczną różnorodnością. Badacze zauważyli, że zmiany te postępowały wraz z rozwojem naszej cywilizacji, a rekordowego tempa nabrały w połowie XX w. – wtedy, kiedy także życie człowieka zaczęło się zmieniać najszybciej. Historia człowieka może być więc odczytana z kości kurczaków. ©℗

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru Nr 52/2018