Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Nowe życie mikrobów

Zmienia się sposób, w jaki biolodzy patrzą na mikroorganizmy. Dziś twierdzi się nawet, że stanowią one nierozłączną całość z gospodarzami – i razem z nimi podlegają ewolucji.

Reklama

Nowe życie mikrobów

Nowe życie mikrobów

22.10.2018
Czyta się kilka minut
Zmienia się sposób, w jaki biolodzy patrzą na mikroorganizmy. Dziś twierdzi się nawet, że stanowią one nierozłączną całość z gospodarzami – i razem z nimi podlegają ewolucji.
Stado mlecznych krów w Nowej Zelandii na jednej z ferm, 2009 r. GEORGE CLERK / ISTOCK / GETTY IMAGES
P

Procesy fermentacyjne, w wyniku których powstają różnorodne spożywcze produkty alkoholowe, ludzie wykorzystywali już kilka tysięcy lat temu. Robiły to populacje zamieszkujące tak odległe tereny jak Gruzja, Chiny, Irak, Egipt i Meksyk. Oczywiście nie zdawano sobie sprawy z tego, że za zjawisko to odpowiadały mikroorganizmy. Stało się to jasne dopiero w XIX w., dzięki odkryciom poczynionym przez Louisa Pasteura i jego następców. Jednym z nich, a zarazem człowiekiem, który wprowadził myślenie o mikroorganizmach na nowe tory, był ukraińsko-rosyjski biolog – Ilja Miecznikow.

Miecznikow zasłynął odkryciem fagocytozy – zjawiska pochłaniania cząstek przez komórkę i trawienia ich w swoim wnętrzu, w wakuoli (wodniczce). To odkrycie znacząco przyczyniło się do zrozumienia działania układu odpornościowego (komórki fagocytują patogeny), a Miecznikowowi przyniosło w 1908 r. Nagrodę Nobla z...

11495

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]