Reklama

Morze Czukockie – misiowy raj

Morze Czukockie – misiowy raj

20.11.2018
Czyta się kilka minut
Nie wszędzie zmiany klimatyczne uderzają w grupy białych niedźwiedzi, których globalna populacja spadła do ok. 26 tys. osobników.
RENATO VALTERZA / AGF / EAST NEWS
W

Według ustaleń Erica Regehra i współpracowników, opublikowanych w „Scientific Reports”, populacja zamieszkująca Morze Czukockie, opływające północno-wschodnią Rosję i północno-zachodnią Alaskę, w ostatnich latach radzi sobie świetnie. Choć topniejące lody zmuszają tamtejsze niedźwiedzie polarne (na zdjęciu jeden z nich) do zmiany sposobu życia, w dość płytkich wodach Morza Czukockiego na razie roi się od fok – ich największego przysmaku. Dostępność żywności pozwoliła niedźwiedziom osiągnąć wysoki współczynnik przeżywalności i dzietności. Cała ich czukocka populacja liczy 3 tys. osobników, a ich gęstość rozmieszczenia to 0,0036 niedźwiedzia na km2. Co ciekawe, ustalono to bez żmudnego zliczania wszystkich osobników. Badacze pochwycili i przebadali ok. 300 misiów, z których część wyposażyli w nadajniki GPS. Później zbudowali matematyczny model i to na jego podstawie oszacowali liczebność populacji. Jako w równaniach, tak i w rzeczywistości. ©(P)

Napisz do nas

Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.

Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!

Newsletter

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]