Reklama

Istota chleba

Istota chleba

18.07.2017
Czyta się kilka minut
Porozmawiajmy o podeszwicy. Na schorzenia stóp o podłożu grzybicznym polecam sprawdzoną w mojej rodzinie maść... stop, to nadal jest rubryczka kulinarna, choć pokusa, by zarobić pieniądze na pisaniu kryptoreklamowych kawałków o zdrowiu, jest ogromna.
M

Myślę, że miałbym spory autorytet, rozważając zalety środków na zgagę, nadkwasotę, kolkę wątrobową, zatrucia alkoholowe oraz suplementów diety dla osób zagrożonych cukrzycą lub szczepionki chroniącej wasze córki przed zespołem natręctwa czekoladowego. Ale nie: biedna podeszwica to nic innego jak sola, płaska rybka bardzo ceniona w kuchni francuskiej. Do statusu ikony wykwintności podniosła ją Julia Child, nauczycielka smaku paru pokoleń amerykańskich kobiet z klasy średniej, która opowiadała, że sola smażona w maśle to było jej pierwsze zetknięcie z dobrą kuchnią francuską. Myślę, że to z tego powodu podeszwica ze szpinakiem trafiła do menu kolacji spożytej uroczyście w restauracji na drugim poziomie wieży Eiffla przez prezydentów Francji i USA w zeszły czwartek.

Dość już nudziłem was tydzień temu gustami Donalda Trumpa, nie będziemy dalej się pastwić i pytać, czy status...

6591

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Masz już konto? Zaloguj się 

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Jeśli założysz bezpłatne konto, możesz za darmo czytać 3 płatne teksty miesięcznie. Wykup dostęp, by czytać bez limitu najnowsze wydanie i numery archiwalne od 2003 roku! 

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

Newsletter

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]