Reklama

El Greco i wołowina ze śledziem

El Greco i wołowina ze śledziem

30.07.2012
Czyta się kilka minut
Jedzenie jest sztuką nie wtedy, gdy utwierdza nas w naszych przyzwyczajeniach, ale wtedy, gdy nasze nawyki zmienia, gdy rozwala nasze wyobrażenia na temat tego, co jest dobre, a co nie.
Detal obrazu „Św. Jan Ewangelista” i pieczona wołowina ze śledziem, pomidorem, orzechami i limonką Fot. Michał Paweł Markowski
1

1
Najstarsza restauracja świata (wedle Księgi Rekordów Guinnessa) znajduje się w Madrycie, na ulicy Cuchilleros, dwa kroki od Plaza Mayor i nazywa się Botín. Założona w 1725 r., a przynajmniej wtedy zaaranżowana na nowo, z pięknym piecem, do dziś chlubi się tym, że Goya pracował tu na zmywaku, a Hemingway miał swój stolik.

Specjalność? Są dwie: cochinillo asado i cordero asado, czyli pieczony prosiak (trzy razy w tygodniu dostarcza się tu znakomite prosiaki z Segowii, ale to właściwie nie prosiak, tylko suckling pig, czyli, jak podają słowniki, „prosię ssące” – karmione mlekiem matki) i pieczona jagnięcina (ze słynnego trójkąta Sepúlveda-Aranda-Riaza).

Najlepiej mieć stolik za kuchnią, bo wtedy trzeba przez nią przejść, witając się z kucharzami, którzy wcale nie miotają się między garnkami rzucając przekleństwami na lewo i prawo, ale z uśmiechem...

25825

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]