Reklama

Zostawcie dobrą żywność

Zostawcie dobrą żywność

26.05.2014
Czyta się kilka minut
Znają Państwo słowo „frużelina”? Jeśli nie, to najwyższa pora – zjedliśmy jej już w tym roku ładne parę deko.
Fot. ZPip
Z

Znają Państwo słowo „frużelina”? Jeśli nie, to najwyższa pora – zjedliśmy jej już w tym roku ładne parę deko. Pewna warszawska cukiernia, co prawda o krótkiej tradycji, ale za to obsesyjnie dbająca o składniki, napisała na swoim facebookowym profilu: „Dzwonią i piszą do nas adwokaci diabła, czyli dystrybutorzy cukierniczych »ułatwiaczy«. Zamiast konfitury: dżem termostabilny i frużelina. Zamiast wanilii w laskach – syntetyczna wanilina. Zamiast dobrej mąki: polepszacze specjalistyczne, polepszacze uniwersalne. Posypki, gotowe »kremy«, miksy, fiksy i inne niejadalne »produkty identyczne z naturalnymi«. Nie zgłasza się nikt, dosłownie nikt, kto zaproponowałby coś naturalnego: dobre jajka, owoce, czekoladę... cokolwiek! (...). Co musi znajdować się w ciastkach, skoro jest tak wielu dystrybutorów chemii spożywczej, a tak niewiele firm zajmuje się dostarczaniem normalnych surowców?”....

5925

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]