Reklama

Wojna o hummus

Wojna o hummus

14.09.2010
Czyta się kilka minut
Purée z ciecierzycy, pasta z sezamu (tahini), sól, pieprz, kumin, cytryna i czosnek. Ta prosta kombinacja składników wywołała kolejną wojnę na Bliskim Wschodzie.
W

W styczniu 2010 r. Jawdat Ibrahim, słynny izraelski restaurator z Abu Gosh, zdecydował się ustanowić rekord świata w ilości przygotowanego hummusu. W wypożyczonym z pobliskiej stacji nadawczej talerzu anteny satelitarnej przyrządził 4 tony potrawy na własny koszt. W maju, w izraelskie święto niepodległości, libańscy kucharze w rewanżu zadali cios. W wiosce Fanar nieopodal Bejrutu trzystu kucharzy ugotowało 10 452 kilogramów hummusu. Bicie rekordu sponsorował minister turystyki Fadi Abboud. Organizatorzy chcieli pokazać światu, że hummus to ich (a nie Izraelczyków) narodowe danie.

Jawdat Ibrahim z Abu Gosh zapowiedział, że podwoi libański rekord jeszcze tego lata.

***

Wojna o hummus nie jest jednak tylko wojną o honor i narodowe kulinaria. Jak to z wojnami bywa, stoją za nią pieniądze: przychody z eksportu hummusu do Europy i ...

7288

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]