Wojna o hummus
W styczniu 2010 r. Jawdat Ibrahim, słynny izraelski restaurator z Abu Gosh, zdecydował się ustanowić rekord świata w ilości przygotowanego hummusu. W wypożyczonym z pobliskiej stacji nadawczej talerzu anteny satelitarnej przyrządził 4 tony potrawy na własny koszt. W maju, w izraelskie święto niepodległości, libańscy kucharze w rewanżu zadali cios. W wiosce Fanar nieopodal Bejrutu trzystu kucharzy ugotowało 10 452 kilogramów hummusu. Bicie rekordu sponsorował minister turystyki Fadi Abboud. Organizatorzy chcieli pokazać światu, że hummus to ich (a nie Izraelczyków) narodowe danie.
Jawdat Ibrahim z Abu Gosh zapowiedział, że podwoi libański rekord jeszcze tego lata.
***
Wojna o hummus nie jest jednak tylko wojną o honor i narodowe kulinaria. Jak to z wojnami bywa, stoją za nią pieniądze: przychody z eksportu hummusu do Europy i ...
DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!
Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!
Tak, chcę
czytać więcej »
Masz już konto? Zaloguj się
Napisz do nas
Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.
Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!
Podobne teksty
Newsletter
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]