Sardynki odpływają w zimną dal

„Addio, pomidory” – śpiewał ongiś Wiesław Michnikowski.

26.11.2018

Czyta się kilka minut

Portugalia w nucie fado śpiewa właśnie: „adeus sardinhas”, bo z powodu zmian klimatycznych gwałtownie kurczy się populacja sardynek u wybrzeży kraju.

Mała rybka, przyrządzana w portugalskiej kuchni na dziesiątki sposobów, jest jednym z jej kulinarnych symboli. Co roku w czerwcu, podczas festiwalu św. Antoniego, w portugalskich ustach znika statystycznie 13 sardynek na sekundę! Naukowcy alarmują jednak, że w przybrzeżnej strefie Atlantyku populacja rybek maleje od ponad dekady z powodu ocieplenia oceanu. Ławice przenoszą się w zimniejsze i lepiej natlenione rejony, poza zasięgiem małych kutrów używanych przez lokalnych rybaków. Ocieplenie klimatu zaburza w ten sposób nie tylko równowagę środowiska, ale też zmienia gospodarkę, zwyczaje i kulturę. ©℗

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru Nr 49/2018