Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Portugalia w nucie fado śpiewa właśnie: „adeus sardinhas”, bo z powodu zmian klimatycznych gwałtownie kurczy się populacja sardynek u wybrzeży kraju.
Mała rybka, przyrządzana w portugalskiej kuchni na dziesiątki sposobów, jest jednym z jej kulinarnych symboli. Co roku w czerwcu, podczas festiwalu św. Antoniego, w portugalskich ustach znika statystycznie 13 sardynek na sekundę! Naukowcy alarmują jednak, że w przybrzeżnej strefie Atlantyku populacja rybek maleje od ponad dekady z powodu ocieplenia oceanu. Ławice przenoszą się w zimniejsze i lepiej natlenione rejony, poza zasięgiem małych kutrów używanych przez lokalnych rybaków. Ocieplenie klimatu zaburza w ten sposób nie tylko równowagę środowiska, ale też zmienia gospodarkę, zwyczaje i kulturę. ©℗