Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI: 4 kawałki karpia
garść kurek
domowy rosół
śmietanka 30%
6 ząbków czosnku
mąka
masło klarowane
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
imbir
majeranek
pieprz cytrynowy
łyżeczka koniaku
Karpia z Milicza dokładnie oczyszczamy, myjemy i odstawiamy w wodzie na całą noc. Następnego dnia ponownie myjemy, osuszamy i przyprawiamy zmielonym imbirem, majerankiem, solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy odrobinę pieprzu cytrynowego i soli. Zgniatamy 4 ząbki czosnku i wkładamy między kawałki karpia. Odstawiamy na 24 godziny do najzimniejszego miejsca w lodówce – lekko przymrożony karp zachowa na patelni swój kształt.
Przygotowujemy sos kurkowy: grzyby gotujemy w rosole, odcedzamy, dodajemy do nich zmiksowane warzywa z rosołu. Do tego trochę śmietanki, mąki, sól, pieprz i 2 zgniecione ząbki czosnku. W czasie gotowania do sosu dodajemy łyżeczkę koniaku.
Obtaczamy karpia w mące i smażymy na dużym ogniu, na rozpuszczonym maśle klarowanym. Dopiero gdy karp będzie miał złoty kolor po bokach, przekładamy na drugą stronę. Nie robimy tego zbyt często. Gdy stanie się złoty i chrupiący, podajemy go z sosem kurkowym.