Zbyt tłusta planeta

Sto razy więcej żywności marnujemy przejadając się niż wyrzucając.

26.08.2019

Czyta się kilka minut

Badacze z uniwersytetu w Teramo podsumowali poziomy nadwagi (przyjmując za „niezdrowe” BMI powyżej 21,7) w poszczególnych krajach i obliczyli, że wskutek – jak to eufemistycznie nazwali – „metabolicznego marnowania żywności” (czyli obżarstwa) marnuje się na Ziemi 140 mld ton jedzenia rocznie, podczas gdy do śmieci co roku trafia ok. 1,3 mld ton.

Dysproporcja ta rośnie jeszcze bardziej w przeliczeniu nie na masę, lecz koszt ekologiczny: do śmieci trafia najwięcej owoców, warzyw i bulw, przejadamy się zaś głównie żywnością przetworzoną, której produkcja zużywa więcej wody, ziemi i emituje więcej CO2 (240 mld ton rocznie; tyle, ile w wyniku spalania paliw kopalnych przez siedem lat).

UE, USA i Oceania przejadają tyle żywności co reszta świata łącznie. ©℗

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru Nr 35/2019