Ładowanie...
Polenta lub mamałyga z fantazją

Natomiast nie zawsze jesteśmy przekonani do naszych kasz, nawet perłowej czy gryczanej. A przecież one – tak samo jak ziemniaki – wymagają po prostu właściwego traktowania, doprawienia, bo nie w każdym otoczeniu rozkwita ich uroda. Ja najbardziej przepadam za gryczaną. Wystarczy ją zestawić z kwaśnym mlekiem albo zmieszać z białym serem i skwarkami – i gotowe. Nigdy zaś zrozumieć nie mogłem mamałygi, czyli kaszy kukurydzianej, przywleczonej przez moją rodzinę z daleka. Gotowano ją na osolonej wodzie i miała smak nudy. Dopiero kontakt z polentą – tą samą kaszą, tylko inaczej nazwaną, z większą miłością przyrządzaną – otworzył mi oczy.
SKŁADNIKI: 3-4 razy więcej osolonej wody niż kaszy (objętościowo, bez nadmiernej dbałości o proporcje)
masło
grana padano lub parmezan
Kiedy zagotuje się woda, dodawaj cienką strużką kaszę, cały czas mieszając...
DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!
Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!
Masz już konto? Zaloguj się
Przez 92 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
540 zł 280 zł taniej (od oferty "10 dni" na rok)
365 dni nieograniczonego dostępu do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Przez 10 dni (to nawet 3 kolejne wydania pisma) będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Napisz do nas
Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.
Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!
Newsletter
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]