Ładowanie...
Planeta owadów

MARIA HAWRANEK: Dlaczego powinniśmy wiedzieć więcej o owadach?
ANNE SVERDRUP-THYGESON: Na każdego z nas przypada 200 mln owadów. Powinniśmy być z tego powodu szczęśliwi, bo jesteśmy całkowicie zależni od wykonywanej przez nie roboty. Owady troszczą się o sprzątanie bałaganu w przyrodzie – zajmują się odchodami zwierząt, pomagają w recyklingu obumarłych drzew i innych roślin, oczywiście – zapylają, pomagają roślinom w rozprzestrzenianiu nasion i stanowią pożywienie dla tak wielu większych zwierząt. Ptaki i ryby słodkowodne umarłyby bez nich z głodu.
Poza tym owady dają nam różne produkty, nie tylko te powszechnie znane, jak miód czy jedwab. Karmin, czerwony barwnik, powstaje z koszenili, związku pozyskiwanego z czerwców kaktusowych. Gdyby nie galasówki, którym zawdzięczamy atrament galusowy, być może nie moglibyśmy dziś odczytać średniowiecznych i...
DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!
Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!
Masz już konto? Zaloguj się
Przez 92 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
360 zł 160 zł taniej (od oferty 10/10 na rok)
365 dni nieograniczonego dostępu do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Przez 10 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Napisz do nas
Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.
Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]