Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Spośród 3,5 tys. gatunków komarów ogromna większość nie jest zbyt wybredna – żywi się krwią wielu kręgowców. Jednak kilka gatunków tych owadów obrało sobie za cel wyłącznie ludzi. Jak do tego doszło? Noah Rose z Uniwersytetu Princeton i współpracownicy na łamach „Cell” twierdzą, że wszystko zaczęło się od wody.
Badacze wzięli na cel komara egipskiego – roznoszący wiele chorób gatunek wywodzący się z Afryki, obecnie spotykany na całym świecie. Jego przodkowie tysiące lat temu – wtedy jeszcze niewybredni – poszukiwali w suchym afrykańskim środowisku wody, ponieważ tylko w niej mogli się rozmnażać. Zbiorniki wodne znajdowały się zaś w sąsiedztwie ludzkich osad. U komarów – jak wskazują analizy genetyczne – doszło wówczas do kilku mutacji, które spowodowały, że osobniki stały się bardziej wyczulone na zapach ludzi, a nie innych zwierząt. A że Homo sapiens w pobliżu wody było pod dostatkiem, mutanty osiągnęły przewagę adaptacyjną i zdominowały cały gatunek. ©℗