Reklama

Gotowanie

Gotowanie

14.11.2006
Czyta się kilka minut
Mowa tylko o sytuacjach, kiedy gotujemy, nie dlatego, że musimy, ale chcemy. Gotowanie dla czworga osób, które przyjdą zgłodniałe z pracy i ze szkoły, zjedzą, nic nie powiedzą i zajmą się swoimi sprawami, a w dodatku gotowanie przy bardzo ograniczonym budżecie nie jest żadną przyjemnością. Jednak gotowanie z wyboru przyjemnością bywa.
Ż

Żeby gotowanie mogło być przyjemnością, muszą być spełnione także inne warunki. Po pierwsze, nie możemy zajmować się tylko gotowaniem, ale najlepiej równocześnie oddawać się pracy umysłowej, na przykład czytaniu. Gotowanie ma ten urok, że nie wymaga pełnej koncentracji ani pełnego zaangażowania intelektualnego i najczęściej możemy tylko co pewien czas zaglądać, co i jak się dzieje. Ten czy ta, którzy stale podnoszą przykrywkę, mieszają bez potrzeby i w ogóle czuwają nieustannie przy kuchni, przyjemności mieć nie mogą. Tylko bardzo nieliczne potrawy, jak grzyby w śmietanie, wymagają rzeczywiście stałego nadzoru i mieszania, bo przywrą.

Po drugie, gotowanie jest przyjemnością, jeżeli odbywa się w wyniku naszej wiedzy praktycznej, czyli doświadczenia, intuicji, smaku oraz szczypty inwencji, czyli kreatywności, a nie w wyniku wiedzy teoretycznej. W zasadzie dla...

3792

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]