Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Sukces ogłosili oni niedługo po tym, jak WHO opublikowała raport, według którego na całym świecie zwiększa się odporność bakterii na antybiotyki. Naukowcy badali tzw. bakterie gram-ujemne, odpowiedzialne m.in. za zapalenie płuc, opon mózgowych i zakażenia. I zamiast na atakowaniu wnętrza bakterii, skupili się na osłabieniu jej osłony. – Osłona bakterii gram-ujemnych zbudowana jest z lipopolisacharydu (LPS). Ten związek tłuszczowo-cukrowy stanowi naturalną barierę przed czynnikami szkodliwymi dla bakterii, takimi jak detergenty czy niektóre antybiotyki – wyjaśnia dr Anna Bartosik z Międzynarodowego Instytutu Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie, autorka „TP”. – Badacze opisali ścieżkę, którą LPS jest transportowany z wnętrza bakterii przez jej błonę, oraz bramę, poprzez którą wydostaje się on na zewnątrz.
Jak podkreśla kierownik angielskich badaczy, prof. Changjiang Dong, „gdy owa brama zostanie zablokowana, bakteria ginie”.
– Białka zaangażowane w ten proces są od dawna znane, ale mechanizm ich działania pozostawał zagadką – dodaje dr Bartosik, która w poprzednim numerze „TP” pisała, że do naturalnej selekcji bakterii, które są oporne na antybiotyki, doprowadziło m.in. beztroskie korzystanie z antybiotyków w medycynie i rolnictwie. – Odkrycie umożliwi prace nad nowymi antybiotykami, których celem będzie zablokowanie bramy dla LPS – mówi. – To bardzo ważne, gdyż takie leki będą musiały jedynie wiązać się do białek tworzących bramę dla LPS w zewnętrznej otoczce bakterii, a nie wnikać do jej wnętrza. Dzięki temu bakteriom będzie trudniej się na nie uodpornić.