Zbiory papryki chili w Bangladeszu

20.02.2017

Czyta się kilka minut

 / Fot. Abdul Momin / SOLENT NEWS & PHOTO AGENCY / EAST NEWS
/ Fot. Abdul Momin / SOLENT NEWS & PHOTO AGENCY / EAST NEWS

Blisko połowa Bengalczyków wciąż znajduje zatrudnienie w rolnictwie, chociaż w ostatnich latach to usługi i produkcja przemysłowa, głównie na eksport, sprawiły, że azjatycki kraj – jeden z najbiedniejszych w świecie – zaczął się coraz szybciej rozwijać (wzrost PKB rzędu 7 proc.). Papryka chili, sprowadzona do Azji w XV wieku przez portugalskich żeglarzy, stała się z czasem podstawowym składnikiem przypraw kuchni bengalskiej. Na zdjęciu: Bogra, Bangladesz, 14 lutego 2017 r. ©℗

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 09/2017