Najstarsze sery

To niezwykłe, ile można wyczytać ze starego niedomytego naczynia ceramicznego. 5 września w czasopiśmie „Nature” ogłoszono odkrycie najstarszych europejskich śladów produkcji sera.

10.09.2018

Czyta się kilka minut

 / SIBENIK CITY MUSEUM / MAT. PRASOWE
/ SIBENIK CITY MUSEUM / MAT. PRASOWE

Naczynia (na zdjęciu obok), w których znaleziono tłuszcz z fermentowanych produktów mleczarskich (sera, ale być może również jogurtu), pochodzą sprzed 7700 lat, co stanowi nowy rekord dla naszego kontynentu, tuż po o paręset lat młodszym znalezisku z Kujaw.

Wynika z tego zaskakująco dużo. Produkcja sera to ważny krok na drodze „oswajania” mleka. O ile małe dzieci mogą być dokarmiane mlekiem krowim (i prawdopodobnie to tak zaczęła się relacja naszego gatunku z bydłem domowym), wielu dorosłych nie toleruje laktozy. Fermentacja mleka ułatwia jego strawienie, znalezisko chorwackie to więc ważny wkład w naszą wiedzę o prehistorii relacji człowiek–krowa. Po drugie, okazuje się, że praludzie stosowali odrębne, inaczej ozdabiane naczynia wyłącznie na ser. Rozwój kulinariów i estetyki dokonywał się więc równolegle już w szóstym milenium p.n.e. ©℗

Czytaj także: Michał Kuźmiński: Okruchy cywilizacji

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]
Filozof przyrody i dziennikarz naukowy, specjalizuje się w kosmologii, astrofizyce oraz zagadnieniach filozoficznych związanych z tymi naukami. Pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, członek Centrum Kopernika Badań Interdyscyplinarnych,… więcej

Artykuł pochodzi z numeru Nr 38/2018