Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Na bzy by

Na bzy by

14.05.2018
Czyta się kilka minut
Ostrzeżenie dla Polski południowej! Krzewy czarnego bzu weszły w tę fazę kwitnienia, która już powinna postawić ludność na nogi.
PIXABAY.COM
D

Dopiszmy do piosenki Starszych Panów nową zwrotkę „Na bzy by” i w każdziusieńki wolny dzień ruszajmy z ekspedycją, wziąwszy torbę i nożyczki, żeby w gęstwinie nieużytku i zapuszczonych chaszczy na skwerku wyszukać białe baldachy w pełni swego rozwoju. Najłatwiej poznać ich gotowość po tym, że gdy się wetknie nos w taki kwiat, zostaje nam żółty pyłek. Wyglądamy wtedy jak klauni w trakcie charakteryzacji – a śmiech się nam może przydać na pobudzenie, wszak kwiatowe żniwa należy czynić wczesnym rankiem. Nie jestem pewien, dlaczego akurat rankiem, ale nie ma co polemizować z mądrością zielarską, która jest dla mnie jedną z najbardziej niepodważalnych tradycji.

Urzędnicy medyczni nakazujący na ziołowych preparatach drukować ostrzeżenie, że skuteczność produktu wynika „tylko” z tradycyjnych zastosowań, próbują zanegować wiarę w przekaz o dobroczynnym działaniu roślin – jak rozumiem...

5489

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

no ale ten skladnik syropu - 1 kg cukru - tutaj i p. Jerzy Zieba i ja mielibysmy male zastrzezenia, ale moze zrobie wersje light o obnizonej zawartosci cukru ;) pozdrawiam Autora!

Syrop pasteryzuję ( podgrzać, ale nie gotować i taki wlać do butelek), latem podaje z gazowaną wodą, listkami mięty i cytryną.Mniam ! Polecam

Syrop pasteryzuję ( podgrzać, ale nie gotować i taki wlać do butelek), latem podaje z gazowaną wodą, listkami mięty i cytryną.Mniam ! Polecam

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]