Różnica skali

Piotr Milewski w tekście “Szaleństwo i metoda" (“TP" nr 4/04) opisał przemysł mięsny w USA. Opisana sytuacja dotyczy też Polski. Produkcja mięsa jest dochodowym biznesem, w którym najważniejsze jest obniżanie kosztów produkcji. Nie ma w nim za dużo miejsca na godne traktowanie zwierząt czy troskę o zdrowie człowieka. Takie choroby jak BSE czy ptasia grypa pojawiły się, m.in. w wyniku tuczu zwierząt na przemysłową skalę, bo hodowanie zwierząt w takich warunkach wiąże się z pogwałceniem praw natury.

Amerykanie zjadają najwięcej mięsa na świecie: każdego dnia w USA zabija się miliony zwierząt. Opisane przez Piotra Milewskiego sposoby osiągania zysków przez amerykańskich producentów różnią się od działalności polskich hodowców i rzeźników jedynie skalą. Jak wyglądają polskie rzeźnie, mogliśmy ostatnio zobaczyć dzięki OTOZ Animals, którym udało się sfilmować kilka ubojni świń (m.in. wrzucanie do wrzątku żywej świni). Nie łudźmy się, że były to przypadki odosobnione.

Dlaczego przed konsumentami, polskimi czy amerykańskimi, ukrywa się prawdę o produkcji mięsa? Dlaczego nie mają oni pojęcia jak wygląda ferma hodowlana czy rzeźnia? W grę wchodzą ogromne pieniądze, a co za tym idzie, układy polityczno-gospodarcze. Dopiero kiedy pojawia się odpowiedź natury - śmiertelna choroba, ludzie zaczynają się bać i ujawnia się prawdziwe informacje o eksploatacji zwierząt.

STOWARZYSZENIE "EMPATIA" (www.empatia.pl)

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 08/2004