Ładowanie...
Bar skubany

Non possumus, decyduje większość, delegując ojca do kuchni, by upiekł swoje sławetne najszybsze ciasto na świecie, dzięki czemu chociaż kuchnia rozgrzeje się za chwilę od pieca.
Roztrzepuję więc trzy jajka z 200 g cukru, dodaję 250 g ricotty (ale może być dowolny inny lekki, niekwaśny serek), energicznie rozkręcam, dosypuję 250 g mąki, otartą skórkę z cytryny (może być też suszona z torebki albo porządna dawka olejku cytrynowego), dwie łyżeczki (10 g) proszku do pieczenia, wreszcie dolewam 100 ml mleka, mieszam żwawo minutę i przelewam do tortownicy wyłożonej papierem.
Zanim piec zdąży się rozgrzać do 180 stopni, zdążę przysiąść i przejść szybką dekompresję międzykulturową, świat śródziemnomorski jawi się nagle niczym miraż równie egzotyczny, uczuciowo obcy, jak jakieś Bali czy inna, obecnie modna nowobogacka „destynacja”. A przecież jeszcze parę dni...
DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!
Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!
Masz już konto? Zaloguj się
Przez 92 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
360 zł 160 zł taniej (od oferty 10/10 na rok)
365 dni nieograniczonego dostępu do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Przez 10 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Napisz do nas
Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.
Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!
Newsletter
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]