Reklama

Pięć kroków do bezpiecznej żywności

Pięć kroków do bezpiecznej żywności

07.06.2011
Czyta się kilka minut
1. UTRZYMUJ CZYSTOŚĆ
m

myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas przygotowywania. Zwłaszcza po wyjściu z toalety

myj i odkażaj powierzchnie i sprzęty służące do przygotowywania żywności chroń kuchnię przed owadami i zwierzętami

DLACZEGO? Większość żyjących wokół nas mikroorganizmów jest nieszkodliwa, ale niektóre - żyjące w płynach, wodzie i na zwierzętach - mogą być groźne. Przenoszą się one na rękach, ubraniach,

deskach do krojenia itp.

2. ODDZIELAJ SUROWE OD GOTOWANEGO

Przygotowuj surowe mięso, drób, ryby i owoce morza osobno od innej żywności używaj oddzielnych noży i desek magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach

DLACZEGO? Mikroorganizmy rozwijające się w surowym mięsie mogą się przenieść na już przygotowaną, czyli już bezpieczną żywność.

3....

2443

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]