Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas przygotowywania. Zwłaszcza po wyjściu z toalety
myj i odkażaj powierzchnie i sprzęty służące do przygotowywania żywności chroń kuchnię przed owadami i zwierzętami
DLACZEGO? Większość żyjących wokół nas mikroorganizmów jest nieszkodliwa, ale niektóre - żyjące w płynach, wodzie i na zwierzętach - mogą być groźne. Przenoszą się one na rękach, ubraniach,
deskach do krojenia itp.
2. ODDZIELAJ SUROWE OD GOTOWANEGO
Przygotowuj surowe mięso, drób, ryby i owoce morza osobno od innej żywności używaj oddzielnych noży i desek magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach
DLACZEGO? Mikroorganizmy rozwijające się w surowym mięsie mogą się przenieść na już przygotowaną, czyli już bezpieczną żywność.
3. GOTUJ DOKŁADNIE
Przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza doprowadź do wrzenia szczególnie dokładnie gotuj / piecz / smaż mięso mielone, duże ilości mięsa i drób w całości odgrzewając, doprowadź żywność do min. 70oC
DLACZEGO? Jak pokazują badania, w temperaturze 70oC pozbędziesz się prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów.
4. PRZECHOWUJ W CHŁODZIE
Nie zostawiaj żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny trzymaj żywność w lodówce - najlepiej poniżej 5oC przed podaniem utrzymuj wysoką temperaturę potraw (ponad 60oC) nie przechowuj żywności zbyt długo - nawet w lodówce. Lepiej kupić mniej nie rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Użyj ciepłej wody albo mikrofalówki
DLACZEGO? W temperaturze pokojowej mikroorganizmy namnażają się bardzo szybko. W temperaturze poniżej 5oC i powyżej 60oC ich wzrost jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Uwaga: niektóre mikroorganizmy namnażają się nawet poniżej 5oC.
5. UŻYWAJ BEZPIECZNEJ WODY I ŻYWNOŚCI
Korzystaj z pewnej lub przegotowanej bądź filtrowanej wodywybieraj tylko świeżą żywność - sprawdź datę produkcjiwybierz żywność bezpiecznie przygotowaną - np. pasteryzowane mlekomyj owoce i warzywa, zwłaszcza jeśli zjesz je na surowonie jedz niczego, co przekroczyło datę przydatności do spożycia
DLACZEGO? W uszkodzonej, zbyt długo przechowywanej czy spleśniałej żywności mogą powstać toksyny. Woda i lód mogą zawierać groźne mikroorganizmy i chemikalia. Proste metody - jak mycie i obieranie - mogą obniżyć ryzyko zakażenia.
Na podstawie materiałów WSSE Kraków i WHO