Pięć kroków do bezpiecznej żywności

1. UTRZYMUJ CZYSTOŚĆ

07.06.2011

Czyta się kilka minut

myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas przygotowywania. Zwłaszcza po wyjściu z toalety

myj i odkażaj powierzchnie i sprzęty służące do przygotowywania żywności chroń kuchnię przed owadami i zwierzętami

DLACZEGO? Większość żyjących wokół nas mikroorganizmów jest nieszkodliwa, ale niektóre - żyjące w płynach, wodzie i na zwierzętach - mogą być groźne. Przenoszą się one na rękach, ubraniach,

deskach do krojenia itp.

2. ODDZIELAJ SUROWE OD GOTOWANEGO

Przygotowuj surowe mięso, drób, ryby i owoce morza osobno od innej żywności używaj oddzielnych noży i desek magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach

DLACZEGO? Mikroorganizmy rozwijające się w surowym mięsie mogą się przenieść na już przygotowaną, czyli już bezpieczną żywność.

3. GOTUJ DOKŁADNIE

Przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza doprowadź do wrzenia szczególnie dokładnie gotuj / piecz / smaż mięso mielone, duże ilości mięsa i drób w całości odgrzewając, doprowadź żywność do min. 70oC

DLACZEGO? Jak pokazują badania, w temperaturze 70oC pozbędziesz się prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów.

4. PRZECHOWUJ W CHŁODZIE

Nie zostawiaj żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny trzymaj żywność w lodówce - najlepiej poniżej 5oC przed podaniem utrzymuj wysoką temperaturę potraw (ponad 60oC) nie przechowuj żywności zbyt długo - nawet w lodówce. Lepiej kupić mniej nie rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Użyj ciepłej wody albo mikrofalówki

DLACZEGO? W temperaturze pokojowej mikroorganizmy namnażają się bardzo szybko. W temperaturze poniżej 5oC i powyżej 60oC ich wzrost jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Uwaga: niektóre mikroorganizmy namnażają się nawet poniżej 5oC.

5. UŻYWAJ BEZPIECZNEJ WODY I ŻYWNOŚCI

Korzystaj z pewnej lub przegotowanej bądź filtrowanej wodywybieraj tylko świeżą żywność - sprawdź datę produkcjiwybierz żywność bezpiecznie przygotowaną - np. pasteryzowane mlekomyj owoce i warzywa, zwłaszcza jeśli zjesz je na surowonie jedz niczego, co przekroczyło datę przydatności do spożycia

DLACZEGO? W uszkodzonej, zbyt długo przechowywanej czy spleśniałej żywności mogą powstać toksyny. Woda i lód mogą zawierać groźne mikroorganizmy i chemikalia. Proste metody - jak mycie i obieranie - mogą obniżyć ryzyko zakażenia.

Na podstawie materiałów WSSE Kraków i WHO

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 24/2011