Reklama

Niech żyją kluski!

Niech żyją kluski!

21.12.2021
Czyta się kilka minut
Choć wydają się tak proste, jak mało co niosą moc znaczeń, skojarzeń i wspomnień. W naszej kuchni, domach – i w naszej kulturze. Teraz, gdy w większości domów trwa rytualne lepienie pierogów, porozmawiajmy o tym, jak mąka łączy się z wodą. I o tym, jak to łączy nas. O kluskach, pierogach, makaronie, o ich regionalnej rozmaitości i znaczeniach, które niosą, rozmawiają Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podkastu „Zabawy jedzeniem” i książki o kluskach, Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika” i Michał Kuźmiński, dziennikarz, autor tekstu o historii pierogów w świątecznym „TP” i książki „Nauka w kuchni”
Kluski z makiem, jedno z dań podczas krakowskiej wigilii dla osób bezdomnych i potrzebujących na Rynku Głównym, grudzień 2019 r. / fot. Jan Graczyński / East News
Kluski z makiem, jedno z dań podczas krakowskiej wigilii dla osób bezdomnych i potrzebujących na Rynku Głównym, grudzień 2019 r. / fot. Jan Graczyński / East News

Posłuchaj

P

Paulina Nawrocka-Olejniczak jest dziennikarką, miłośniczką kulinariów i opowieści, autorką podkastu „Zabawy jedzeniem”. Właśnie wydała e-book pt.  „Kluski. Teoria i praktyka”. Dziennikarka radiowa, na co dzień pracująca w Radiu TOK FM jako reporterka z Krakowa, absolwentka Food Studies na SWPS w Warszawie.

Paweł Bravo jest wieloletnim redaktorem „Tygodnika Powszechnego”, autor tekstów dotyczących polityki oraz mód i obyczajów żywieniowych. Od 2015 r. co tydzień publikuje w  felieton kulinarny z cyklu „Smaki”

W najnowszym, świątecznym numerze „Tygodnika Powszechnego” znajdą Państwo m.in. artykuł Michała Kuźmińskiego pt. „Lepienie świata” - o tym, kto i kiedy wynalazł pierogi, jak zawędrowały one do naszej części świata i co z tym wspólnego ma Czyngis-chan, oraz o tym, w jak rozmaite konteksty kulturowe i znaczenia się one wpasowują.

Nie da się rozmawiać o pierogach bez makaronu, a o nich – bez pszenicy, bo podstawą obu jest ciasto zawdzięczające swoją elastyczność glutenowi, i pomysł, by go nie piec, lecz gotować czytamy.

PODKAST POWSZECHNY

Oficjalny podkast „Tygodnika Powszechnego”: rozmowy z naszymi dziennikarzami, autorami i gośćmi. Tematy, kraj, świat, wiara i kultura, nauka i zmysły. Poważnie, a czasem mniej poważnie.

Słuchaj w: Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Lecton | RSS

O najważniejszych tematach z autorami i gośćmi „Tygodnika” rozmawiają Michał Kuźmiński i Krzysztof Story. A także autorskie cykleJagielski Story, gdzie co dwa tygodnie informacje o najważniejszych wydarzeniach przeplatają się z historiami i anegdotami z podróży i pracy jednego z najwybitniejszych polskich reporterów i korespondentów wojennych, Wojciecha Jagielskiego, z którym rozmawia Krzysztof Story Punkt zwrotny oraz Własny pokójKatarzyna Kubisiowska i jej goście | Sztuka powszechnie nieznanaMagdalena Łanuszka odkrywa dla nas na nowo średniowieczne dzieła | Miesiąc w nauce z autorskim przeglądem newsów naukowych Łukasza Lamży | Opowieści z Izraela: korespondencje Karoliny Przewrockiej-Aderet 

ZOSTAŃ PATRONEM PODKASTU POWSZECHNEGO NA PATRONITE »

Weź, słuchaj!

Wszystkie odcinki »

Współwydawcą Podkastu Powszechnego jest Fundacja Tygodnika Powszechnego

Współpraca: Audioteka.pl

 

Ten materiał jest bezpłatny, bo Fundacja Tygodnika Powszechnego troszczy się o promowanie czytelnictwa i niezależnych mediów. Wspierając ją, pomagasz zapewnić "Tygodnikowi" suwerenność, warunek rzetelnego i niezależnego dziennikarstwa. Przekaż swój datek:

Napisz do nas

Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.

Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!

Newsletter