Spędź Święta z księdzem Bonieckim i Podkastem Powszechnym

Ksiądz Adam Boniecki opowiada o najlepszym prezencie, jaki dostał i o tym, jakie prezenty sam daje. Magdalena Łanuszka mówi o tym dlaczego Boże Narodzenie jest 25 grudnia. Paulina Nawrocka-Olejniczak, Paweł Bravo i Michał Kuźmiński zmysłowo rozmawiają o kluskach i pierogach. Wesołych Świąt!
Ksiądz Adam Boniecki i Katarzyna Kubisiowska w studiu Podkastu Powszechnego, grudzień 2021 r. / Grażyna Makara
Ksiądz Adam Boniecki i Katarzyna Kubisiowska w studiu Podkastu Powszechnego, grudzień 2021 r. / Grażyna Makara

Aż trzy odcinki Podkastu Powszechnego na Święta Bożego Narodzenia.

Ksiądz Adam Boniecki opowiada Katarzynie Kubisiowskiej o najlepszym prezencie, jaki dostał i o tym, jakie prezenty sam daje. O tym, jakie wspomnienia przywodzą mu na myśl Święta i dlaczego uważa je za zbyt bajkowe.

Słuchaj: TygodnikPowszechny.pl, Spotify, Google Podcasty, Apple Podcasts
Wspieraj: Podkast Powszechny na Patronite

Magdalena Łanuszka: Już w starożytności lew był uznawany za króla zwierząt, oraz postrzegany jako zwierzę o symbolice solarnej, czyli powiązanej ze słońcem. Ponieważ według starożytnego kalendarza 25 grudnia wypadało przesilenie zimowe, uważano, że był to dzień „narodzin Słońca”. W IV wieku Kościół zdecydował o wyznaczeniu na ten właśnie dzień święta Bożego Narodzenia, które zastąpiło pogańskie obchody...

Słuchaj: TygodnikPowszechny.pl, Spotify, Google Podcasty, Apple Podcasts
Wspieraj: Podkast Powszechny na Patronite

Kluski z makiem, jedno z dań podczas krakowskiej wigilii dla osób bezdomnych i potrzebujących na Rynku Głównym, grudzień 2019 r. / fot. Jan Graczyński / East News

Choć wydają się tak proste, jak mało co niosą moc znaczeń, skojarzeń i wspomnień. W naszej kuchni, domach – i w naszej kulturze. Teraz, gdy w większości domów trwa rytualne lepienie pierogów, porozmawiajmy o tym, jak mąka łączy się z wodą. I o tym, jak to łączy nas. O kluskach, pierogach, makaronie, o ich regionalnej rozmaitości i znaczeniach, które niosą, rozmawiają Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podkastu „Zabawy jedzeniem” i książki o kluskach, Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika” i Michał Kuźmiński, dziennikarz, autor tekstu o historii pierogów w świątecznym „TP” i książki „Nauka w kuchni”.

Słuchaj: TygodnikPowszechny.pl, Spotify, Google Podcasty, Apple Podcasts
Wspieraj: Podkast Powszechny na Patronite

Smacznego!

Dziękujemy Patronkom i Patronom za wsparcie. Jest Was coraz więcej, a to powód do dumy dla twórców Podkastu Powszechnego.

Listę najbardziej hojnych Patronek i Patronów znajdziecie pod adresem: powszech.net/halloffame

Dziękujemy! 

PS
W piątek 24 grudnia o godz. 12.45 na naszym kanale na YouTube pojawi się archiwalny prezent: specjalnie dla Podkastu Powszechnego swoją opowieść wigilijną czyta Paweł „Pablopavo” Sołtys. Weź, słuchaj!

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]