Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
“Ferment / Irlandzki folk" to drugi numer wydawnictwa - w pierwszym ukazały się dwie płyty legendarnej grupy Osjan, zaś dodać wypada, iż zamieszczona tu premierowa płyta formacji Jacka Ostaszewskiego uhonorowana została Fryderykiem w kategorii etno-folk. “Ferment" poszedł zatem niejako za ciosem, po muzyce “praźródeł" decydując się na dwupłytową edycję utworów grupy grającej muzykę celtycką.
“Carrantuohill" istnieje od 1987 r., stanowiąc jedną z najwybitniejszych kapel folkowych naszego kraju. O talencie tworzących ją mieszkańców Rybnika i Żor świadczy fakt, iż podczas koncertów na Wyspach muzycy pytani byli przez autochtonów, z jakiej części Irlandii pochodzą... Ich nowe wydawnictwo to od strony muzycznej dwie bardzo różne płyty. Na “Irish ferment" znajdziemy 15 standardów muzyki celtyckiej, stanowiących wybór z poprzednich płyt śląskiej formacji, zaś “Irish jazz" stanowi zapowiedź najnowszego krążka, będącego zapisem koncertu, który odbył się w “Muzycznej Owczarni" - kultowym klubie muzycznym w Szczawnicy-Jaworkach. Carrantuohill zagrał tam z towarzyszeniem takich tuzów jak Urszula Dudziak, Wojciech Karolak, Tomasz Szukalski i Krzysztof Ścierański. Mimo obaw związanych z karkołomnym zderzeniem stylistyk, mamy na “Irish jazz" zaskakującą spójną syntezę “celtozy" i jazzu.