Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Bulwa

Bulwa

29.10.2018
Czyta się kilka minut
Można z niemałą pewnością rzec, że pomiędzy zejściem człowieka z drzewa a zapewne rychłym bądź nieuchronnym wejściem nań z powrotem mózg jego – to znaczy człowieka – nie zmienił się ani się nie zmieni.
J

Jest to wciąż i będzie po wsze czasy ta sama bulwa o podejrzanym wyglądzie, zapachu i takoż smaku, pracująca od zawsze tak samo, na tym samym paliwie i na podstawie tych samych impulsów. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ewolucja nie dobiła do mety i niby wiele jest jeszcze możliwe, zważywszy jednak na skład chemiczny tego urządzenia, jego urodę i konsystencję trudno mniemać, że przemieni się ono w coś mniej galaretowatego, mniej bulwiastego bądź to mniej szarego. Nie ma opcji – że użyjemy tego sformułowania, tak umiłowanego przez obnośnych sprzedawców czegokolwiek – że oto mózg ludzki zmieni się w połyskujący nowością dysk twardy z możliwością rozbudowy. Nie widać takoż, w żadnej perspektywie, by dało się bulwę zużytą wydłubać z czaszki, a na jej miejsce włożyć nową, zrobioną w fabryce bulw syntetycznych. Jest ona na zawsze przyczepiona do głowy, jakimiś wiotkimi niteczkami i...

4090

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

skąd wiedza autora o smaku ludzkiej bulwy?...

Szanownemu Panu tę kłopotliwą dla Autora kwestię. Otóż nie od dzisiaj wiadomo, że w wielu bulwach zalegają dwie powszechnie smakowane rzeczy jak olej i siano. Z przewagą tej ostatniej :) Pozdrawiam serdecznie Szanownego Pana.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]